Noordoostpolder e.o.
Kind & Natuur
dinsdag03apr2018

Boomfeestdag 2018 in het Voorsterbos

Onze boomfeestdag is dit jaar twee keer van datum verwisseld. De eerste keer wegens de verkiezingen, de tweede keer omdat het de dag van de onderwijsstaking in deze regio was. Ondanks dat is het toch alle organisaties gelukt om mee te doen, wel iets op trots op te zijn!

Dit jaar moesten er in het Voorsterbos beuken, fladderiepen, lindes, hazelnoten en meidoorn geplant worden. En niet keurig op plantrijen, maar lekker door elkaar zodat er een heel gevarieerd bos zal ontstaan.

Natuurlijk wisten de kinderen dat de plantgaten groot genoeg moesten zijn voor de wortels, maar soms werd “groot” uitgelegd als “omvang”.  Een badkuip was er niets bij. Dan maar weer verkleinen en daarna de diepte in. Gelukkig was de grond gemakkelijk te bewerken. Het planten ging dan ook als een speer.  Er waren kinderen die de hun toebedachte 5 bomen al heel snel geplant hadden en meer kwamen halen, anderen waren heel nauwkeurig en schudden bij elke schep grond in het plantgat even met de boom om het zand goed tussen de wortels te krijgen, ja, zo duurt het natuurlijk een tijdje voor je er 5 in hebt. Onderweg naar de plantlokatie was een speurtocht uitgezet door leerlingen van AERES en Natuurmonumenten. Het is lang niet gemakkelijk om het onderscheid te  weten tussen verschillende roofvogels, of om de juiste bewoners bij nestkasten te benoemen. Maar de kinderen waren er erg serieus mee bezig, want er viel wat te winnen, een excursie onder begeleiding van een boswachter, nou, daar wil je wel wat voor doen!

En het stuk bos kan zich opmaken voor veel belangstelling, want nogal wat kinderen willen de groei van hun eigen aanplant gaan volgen. En diverse keren werd gezegd dat het in het bos toch wel leuker is dan in de klas, maar ja, dat kwam misschien ook wel door het mooie weer.

Dit jaar waren de kinderen van de dorpen aan de beurt, volgend jaar gaan we planten met kinderen uit Emmeloord.

Het is fantastisch dat de samenwerking tussen Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Flevolandschap, IVN Flevoland, Landschapsbeheer, Huttenbouw, AERES en de gemeente ieder jaar weer zoveel kinderen een fijne dag kunnen laten beleven.