Noordoostpolder e.o.
Bomen & Struiken
maandag17sep2018

Aan de slag in het Emelerbos

Studenten van AERES maken al een paar jaar gebruik van Het “Koekoeksnest” als uitvalsbasis.

De  MBO opleiding Toegepaste Biologie heeft als studie een ontwerp gemaakt voor een andere inrichting van het Emmelerbos. En met dit ontwerp wordt nu echt gewerkt aan een herinrichting van een gedeelte van het bos. Er zijn nu ook meerdere studierichtingen van de school bij het project betrokken.

In het bos staan veel aangetaste essen Deze zieke essen moeten verwijderd worden. Hierdoor ontstaat er ruimte voor nieuwe aanplant.

Ook het kappen van bomen is een leerproces. Dan kan het kappen en schonen van een eerste boom heel lang duren. Intussen  zijn er al bessenstruiken en vruchtbomen geplant.

Samen met een imker is gewerkt aan een nieuwe insectenmuur en wordt overlegd over de verdere inrichting van het bos.

IVN Noordoostpolder is heel blij met deze ontwikkeling. Het komt de diversiteit van het bos ten goede, de studenten leren in de praktijk hoe weerbarstig iets kan zijn, maar zien ook de resultaten. En in die enkele jaren merk je al dat de ideeën van het begin soms bijstelling behoeven.

De gemeente (eigenaar van het bos en de gebouwen) denkt volop mee in dit proces en dat werkt heel goed.

Zo zal na verloop van tijd het Emmelerbos steeds aantrekkelijker worden voor een wandeling of een fietstocht omdat het veel gevarieerder wordt én omdat er, afhankelijk van het seizoen, wat lekkers te plukken valt.