Om te lezen...

Jeanet Moorman leest graag en veel. De meest interessante boeken over de natuur die ze tegenkomt, bespreekt ze hier.

Wat we toen al wisten

Een boek een 'gastlezer' dit keer. Erik Mol las het pas verschenen boek van Geert Buelens en roept op het te lezen!.

Vijftig jaar geleden heeft de Club van Rome het rapport 'De grenzen aan de groei' uitgebracht. Zij luidde de alarmbel en meldden dat de milieucrisis groot was en er actie nodig was om de aarde te redden. Eind jaren '70 van de vorige eeuw las ik dit boek en werd ik me bewust dat de Aarde gevaar liep. Ik heb toen besloten om me in te zetten om daar iets aan te doen. Zo ben ik lid geworden van het IVN. Verder was ik medeoprichter van een milieugroep en een kringloopbedrijf om te werken aan een betere wereld.

We zijn nu vijftig jaar later en wat hebben we gedaan en geleerd? In het boek van Geert Buelens duikt hij in de geschiedenis. Hoe kon het gebeuren dat de milieuproblematiek zo op de achtergrond raakte. Aan de hand van nieuwsberichten en wetenschappelijke artikelen laat Geert Buelens zien wat we in 1972 al wisten over het uitputten van de wereld, en welke urgente lessen we uit het verleden kunnen trekken. Wil je meer weten, lees dan het boek van hem.

 

IVN-NMA 2022

 

De poel

Auteur Pauline de Bok woont afwisselend in Amsterdam en Meckelenburg-Vorpommern in Noordoost Duitsland. Ze schrijft en vertaalt en is het liefste buiten bezig.

In De poel gaat het niet alleen maar over de poel, maar over de vele dieren en planten die ze op haar erf of in haar omgeving in Duitsland tegenkomt. De poel speelt wel een prominente rol. Ze schrijft zoals het in haar hoofd zit en het is net of ze hele gesprekken in haar eentje voert of met de dieren. Af en toe zelfs met vraag en antwoord en dit brengt ook een glimlach bij mij teweeg.

“Er zijn plekken waar ik nooit kom. Omdat ik niet zonder vaste grond onder mijn voeten kan. Omdat ik geen vacht of veren heb en water niet gewoon van me af kan schudden, het doorweekt mijn kleren tot ze aan mijn vel kleven en mijn laarzen lopen ermee vol. Omdat ik niet hard kan lopen, goed kan klimmen, of op kan vliegen als er gevaar dreigt.”

Zo begint het boek en het had me gelijk te pakken. De titel De poel vind ik niet het boek dekkend, want het gaat over zoveel meer. Ze omschrijft de dieren en planten die ze tegenkomt maar ook haar contacten met de buren als de corona uitbreekt en ze terug zou moeten naar Nederland.

Het voelt af en toe tegenstrijdig, want de auteur is ook jaagster, ze vangt wasberen maar wil tevens dieren redden en een plekje geven, zoals zwaluwen, vleermuizen en insecten bij een aan te leggen leemplas. Dat maakt haar ook menselijk. Haar beweegredenen worden duidelijk uiteen gezet en je voelt de liefde voor haar omgeving. De vraag welke plaats heeft de mens in de natuur en wanneer moet je wel ingrijpen en wanneer niet, komen ook regelmatig aan bod.

Een boek dat je een inkijkje geeft op het erf (en omgeving) en het leven van Pauline de Bok in Duitsland. Met plezier gelezen door de fijne verteltrant, ze maakt je echt deelgenoot van haar belevenissen.

 

Om te lezen IVN-NMA

 

De tuinjungle

Dave Goulson is de bijenprofessor en gespecialiseerd in hommels. Hij woont en werkt als hoogleraar biologie op de universiteit in Sussex, Engeland. Ook heeft hij de boeken Een verhaal met een angel en Geroezemoes in het gras geschreven. Maar zijn nieuwste boek De tuinjungle heeft hij in 2019 geschreven en is vertaald door Nico Groen en uitgegeven door Atlas Contact.

Het boek heeft als ondertitel: Tuinieren om de wereld te redden. Het gaat voor een groot gedeelte over zijn ervaringen met zijn eigen tuin. Maar ook over ervaringen van anderen die hij gesproken heeft. Soms wetenschappers en soms hobbyisten. Erg leuk is dat elk hoofdstuk vooraf gaat met een recept bijvoorbeeld met Kweeperencrumble of een recept voor cider, de recepten zijn allemaal makkelijk te maken. Het blijft niet bij zijn eigen tuin, ook gaat het over het tropisch regenwoud, de effecten van het verwijderen van de bomen of een heel ander onderwerp het hoogveen. Ook komen onder andere nachtvlinders, wormen, mieren en bijen aanbod.

 

Voor u gelezen ivn nma

Het is een interessant boek, leuk en toegankelijk geschreven. Het leest vlot en het is zeker ook leerzaam. Het heeft mij bijvoorbeeld wel aan het denken gezet over tuincentra waar we onze planten voor de zoemende of fladderende insecten vandaan halen. En ik denk dat dit ook zijn doel is, je aan het denken zetten, en je hoeft het natuurlijk niet met alles eens te zijn wat hij schrijft, maar er zijn zeker diverse tips uit het boek te halen die van toepassing kunnen zijn op uw eigen tuin (en balkon).

Een leuk boek voor mensen die wat meer over het leven van de dieren en planten in eigen tuin willen weten, of over de grondsoorten die je toepast in je tuin, zoals turf of compost. Maar ook hoe je wereld kan verbeteren en in je eigen tuin kan beginnen.

 

Verweven leven


Wat heeft Sheldrake een prachtig boek geschreven over schimmels. Ik bekijk alles nu met een hele andere blik, niet alleen de bodem maar alles om me heen. Het is zo verschrikkelijk interessant. Bijvoorbeeld de vergelijking met het World Wide web naar het Wood wide web. Wij kunnen niet zonder schimmels maar zij ook niet zonder ons, dit wordt heel duidelijk verteld in acht hoofdstukken. Achterin het boek staan vele noten, maar die voegen ook echt iets toe. Ook leuk zijn de tekeningen die door Collin Elder zijn gemaakt met inkt van de geschubde inktzwam. Het is zeer goed vertaald door Nico Groen.
Voor mensen die zich willen laten verwonderen door de natuur.

 

Om te lezen IVN-NMA