Om te lezen...

Jeanet Moorman leest graag en veel. De meest interessante boeken over de natuur die ze tegenkomt, bespreekt ze hier.

 

De tuinjungle

Dave Goulson is de bijenprofessor en gespecialiseerd in hommels. Hij woont en werkt als hoogleraar biologie op de universiteit in Sussex, Engeland. Ook heeft hij de boeken Een verhaal met een angel en Geroezemoes in het gras geschreven. Maar zijn nieuwste boek De tuinjungle heeft hij in 2019 geschreven en is vertaald door Nico Groen en uitgegeven door Atlas Contact.

Het boek heeft als ondertitel: Tuinieren om de wereld te redden. Het gaat voor een groot gedeelte over zijn ervaringen met zijn eigen tuin. Maar ook over ervaringen van anderen die hij gesproken heeft. Soms wetenschappers en soms hobbyisten. Erg leuk is dat elk hoofdstuk vooraf gaat met een recept bijvoorbeeld met Kweeperencrumble of een recept voor cider, de recepten zijn allemaal makkelijk te maken. Het blijft niet bij zijn eigen tuin, ook gaat het over het tropisch regenwoud, de effecten van het verwijderen van de bomen of een heel ander onderwerp het hoogveen. Ook komen onder andere nachtvlinders, wormen, mieren en bijen aanbod.

 

Voor u gelezen ivn nma

Het is een interessant boek, leuk en toegankelijk geschreven. Het leest vlot en het is zeker ook leerzaam. Het heeft mij bijvoorbeeld wel aan het denken gezet over tuincentra waar we onze planten voor de zoemende of fladderende insecten vandaan halen. En ik denk dat dit ook zijn doel is, je aan het denken zetten, en je hoeft het natuurlijk niet met alles eens te zijn wat hij schrijft, maar er zijn zeker diverse tips uit het boek te halen die van toepassing kunnen zijn op uw eigen tuin (en balkon).

Een leuk boek voor mensen die wat meer over het leven van de dieren en planten in eigen tuin willen weten, of over de grondsoorten die je toepast in je tuin, zoals turf of compost. Maar ook hoe je wereld kan verbeteren en in je eigen tuin kan beginnen.

 

Verweven leven


Wat heeft Sheldrake een prachtig boek geschreven over schimmels. Ik bekijk alles nu met een hele andere blik, niet alleen de bodem maar alles om me heen. Het is zo verschrikkelijk interessant. Bijvoorbeeld de vergelijking met het World Wide web naar het Wood wide web. Wij kunnen niet zonder schimmels maar zij ook niet zonder ons, dit wordt heel duidelijk verteld in acht hoofdstukken. Achterin het boek staan vele noten, maar die voegen ook echt iets toe. Ook leuk zijn de tekeningen die door Collin Elder zijn gemaakt met inkt van de geschubde inktzwam. Het is zeer goed vertaald door Nico Groen.
Voor mensen die zich willen laten verwonderen door de natuur.

 

Om te lezen IVN-NMA