Noord-Midden Achterhoek
IVN
woensdag10okt2018

Terugblik op de Landelijke Ledendag

Door Erik Mol

Op 6 oktober kwamen ongeveer 600 IVN-leden naar Nijmegen voor een inspirerend programma. Als gastsprekers waren Joszi Smeets en Matthijs Schouten aanwezig. Joszi Smeets was directeur van de Youth Food Movement, lid van de Commissie Duurzame Veehouderij en richtte Food Hub op. Haar lezing ging over veranderende wereld van voedsel en landbouw. 

Matthijs Schouten verbindt natuur en cultuur als geen ander. Als ecoloog en natuurfilosoof toonde hij hoe verschillende culturen naar de natuur kijken en gekeken hebben, en laat je nadenken over jouw eigen blik en positie.

IVN Ledendag 2018

Tijdens het ochtendprogramma in de Vereeniging werd door de burgemeester van Nijmegen twee vrijwilligersprijzen uitgereikt, te weten de IVN-Scharrelkidsprijs en IVN-Innovatieprijs.

De eerste ging naar IVN Maas en Niers voor hun programma De Groentjes. De kinderen gaan daarbij een weekend lang samen de natuur ontdekken en groene activiteiten doen.

IVN Ledendag 2018

De Innovatieprijs ging naar IVN Alphen a/d Rijn voor de samenwerking met Parkvilla Filmhuis. In het filmhuis worden gezamenlijk natuurfilms getoond.

Als intermezzo werd de zaal door Thijs van Vuure actief betrokken door samen een koolmees en pimpelmees te worden. Hij nam ons mee op een bijzonder grappige en interactieve manier zien dat vogels en mensen niet zo veel verschillen. Een zeer bevlogen experiment die de grenzen tussen mens-zijn en vogel-zijn liet vervagen.  

IVN Ledendag 2018

's Middags waren er workshops, excursies en wandelingen verzorgd door de IVN Rijk van Nijmegen. Al met al een zeer geslaagde dag en het weer werkte goed mee.