Noord-Midden Achterhoek
Natuur in de Buurt
zondag31jan2021

Regenwormen

Wie kent ze niet: regenwormen. Nou ik bijvoorbeeld. Daarom vroeg ik op mijn verjaardag een boekje over regenwormen. En dat kreeg ik. Een boekje van een onderzoek van Darwin over regenwormen. Wie interesse heeft kan het van mij krijgen. Bijzonder om te zien hoe hij onderzoek doet. Hij vertelt hoe ze graven en voorwerpjes in een gangen trekken. Heel bijzonder is dat ze de bladeren op een bepaalde plaats beet pakken.

Maar voor mij: regenwormen, ik ken ze nog steeds niet. Daarom heb ik een boekje besteld bij de Jeugdbondsuitgeverij en daarin staan de Nederlandse regenwormen in beschreven. Tjonge dat valt nog niet mee.

In december liep ik langs de Lochemseweg en zag daar een berm met blad. De grap was dat alle bladeren recht op stonden. Ze waren door regenwormen in hun holletje getrokken. In die berm was vast geen tekort aan regenwormen.

Winterslaap

Een paar potplanten overleefden de overgang buiten-binnen niet, te laat naar binnen gehaald of misschien te vochtig door te veel verse compost. Het is altijd leuk om te kijken wat er voor leven er nog in de potgrond zit. Ik zag compostduizendpoten( grote aardkruipers) en opgerolde regenwormen. Ik had wel eens gehoord dat mollen regenwormen in kluwens bewaarden, maar mollen zitten niet in mijn bloempotten en dit waren ook enkele regenwormen. Een zoektocht op internet hielp niet, maar het stond wel in het boekje van de Nederlandse regenwormen boekje wel!

Als de omstandigheden niet goed zijn, gaan regenwormen in een diapauze. Dit kan bijvoorbeeld bij droogte en dus ook bij kou. Waarschijnlijk hadden de regenwormen in de natuur een drogere plek uitgezocht of waren dieper de grond in gegaan, waar het warmer is.

Je zou kunnen zeggen dat de regenwormen een winterslaap hielden!

 

Gerda Bosschloo

Regenwormen IVN-NMA