Noord-Midden Achterhoek
Natuur in de Buurt
vrijdag17apr2020

Ontluikende linde

De linde is een hoge boom met slanke takken. Ik leerde bij IVN dat de boom een vrouwelijke vorm uitstraalt, als een rok van een dame.

Ik houd van bomen. De schors, het silhouet in de winter, het zien van knoppen in de lente en de zomervorm maken me blij! De zoete geur tijdens de bloei trekt insecten. Nectar genoeg bij de bloemen.

In Borculo staat een linde in het centrum. Ik merkte een keer op dat het daar erg lekker rook.

Ja hoor! De boom stond in bloei. Wat genoot ik daarvan.

Achter Geesteren bij een kerken pad staat een hele rij. Daar fietste ik onderdoor toen de bomen in bloei stonden. Het zijn dan zoemende bomen. Alles leeft.

Deze week was ik bij lindebomen bij Beekvliet. Massaal kropen daar aan de voet van de bomen vuurwantsen. Het is paartijd voor deze insecten. De paartijd duurt dagenlang. Het wonderlijke verschijnsel is dat een van de twee achteruit loopt.

Op de bladeren zitten vaak gallen. Meeldauw tref je er ook vaak op aan. Zet je auto er dan maar niet onder! Het wordt een plakkerig geheel op de auto.

Lindehout is geschikt om te verwerken. Houtsnijwerk en muziekinstrumenten worden er van gemaakt. Een familie lid van mij sneed er mooie voorwerpen uit. Het is gemakkelijk te verwerken. Licht en fijn van structuur.

De knoppen zijn mooi rood en staan nu op springen.

 

Ans Ottema

Begin April 2020