Noord-Midden Achterhoek
IVN
donderdag18mrt2021

NMA plant Jubileumbomen

IVN-NMA bestaat 40 jaar! Daarom wilden we alle drie de werkgemeenten een cadeau geven. De keus viel op bomen: een winterlinde, een  zomereik en drie tamme kastanjes. Afgelopen week, op dinsdag 16 maart zijn ze geplant.

De eerste boom werd (om 8.45 uur) geplant op de Bleek in Vorden. Wethouder Paul Hofman van Bronckhorst ontving de winterlinde van IVN bestuurslid Rebecca Planteijdt. Op de Bleek vind je  je nieuwe natuur. Gemeente en waterschap hebben  samen met omwonenden een plan bedacht en uitgevoerd om de Baakse Beek in Vorden meer ruimte te geven. Er is een beetje wildernis, een wandelroute, een wadi, een picknickplaats en zicht op kunst via het Bilderspad. Veel bomen zijn gekapt, maar er is nu in elk geval één nieuwe extra terug: een winterlinde met zijn prachtige kern. Hij staat bij de kinderspeelplaats.

Jubileumboom planten maart 2021_Lochem_JSDe tweede  boom is om 11 uur neergezet in Stijgoord, het nieuwe natuurgebied aan de Berkel in Lochem. Alfred te Pas, secretaris van Marke Lochem, ontving de zomereik uit handen van IVN voorzitter Ineke Rood. Op Stijgoord is een groep vrijwilligers actief in de stichting Marke Lochem. Zij zorgen voor beheer en onderhoud. Aan de oostkant van de stad lag hier vroeger het openluchtzwembad Stijgoord. Veel inheemse bomen waren in de loop der jaren gekapt. Geleidelijk worden er nieuwe geplaatst. Vooral veel fruitbomen. IVN wil nu graag een handje helpen bij de herinrichting. De keuze is in overleg gevallen op een inheemse boom: de zomereik.

Jubileumboom planten maart 2021_Lochem_JSTenslotte kwam Berkelland aan de beurt. Daar bood  IVN voorzitter Ineke Rood (om 15.30 uur)  aan burgemeester Joost van Oostrom  de tamme kastanjes aan. Drie stuks nog wel, die zo geplant zijn dat er een paraplu van boomkruinen ontstaat. De bomen zelf bloeien prachtig en zijn door de nectar aantrekkelijk voor kevertjes, vliegen en bijen. In het najaar kunnen de kastanjes gezocht en gepoft worden.  Ze staan in het  park achter het gemeentehuis aan de Marktplaats 1 in Borculo.

Penningmeester Anita Krijgsman overhandigt burgemeester Joost van Oostrum van Borculo de herinnering aan het planten van de jubileumboom.

Jubileumboom planten maart 2021_Lochem_JS