Noord-Midden Achterhoek
IVN
donderdag10jan2019

NMA-leden in opleiding

Welke paddenstoelen vind je in het bos? Wat is biodiversiteit? Hoe is het landschap opgebouwd? Welke plant- en diersoorten zijn inheems in Nederland? Hoe ziet zonnedauw eruit? Hoe kan ik waardering voor natuur en milieu helpen bevorderen?

Gerda, Evelien en ik wilden het antwoord op deze vragen graag weten en, belangrijker nog, we wilden onze nieuwe kennis en inzichten ook graag leren delen!

En dus hebben wij ons opgegeven voor de natuurgidsenopleiding van het IVN. Vooraf werden wij door het organisatieteam goed geïnformeerd over de opleiding: het is een hele leuke opleiding, maar hij kost ook heel veel tijd en wordt door veel deelnemers als ‘pittig’ ervaren. Weet waar je aan begint!

In januari 2018 zijn we aan onze natuurgidsenopleiding begonnen. De opleiding is georganiseerd door IVN-afdeling Deventer, maar ook leden van de afdelingen Zutphen en Noord Midden Achterhoek (NMA) konden zich aansluiten. De groep telt in totaal 25 mensen van uiteenlopende leeftijd en achtergrond. Met drie vrouw sterk vertegenwoordigden wij NMA.

NMA-leden bij NGO Deventer

Vol verwachting en goede moed begonnen we aan de eerste cursusavonden op de woensdag en de eerste excursies op de zaterdagochtend. De focus lag in eerste instantie op het leren kennen van elkaar, het organisatieteam en de verschillende afdelingen en werkgroepen binnen de afdelingen. Al snel bleek al dat het met onze medecursisten en het organisatieteam wel goed zat.

Daarna ging de opleiding door met zeer diverse natuur- en ook duurzaamheid gerelateerde onderwerpen. Wij zijn nu halverwege de opleiding en wat is er al veel voorbij gekomen! Planten, landschappen, waterdiertjes, bodemdiertjes, paddenstoelen, kikkers en salamanders, geologie en bodemkunde, en nog zo veel meer. Elke cursusavond is er een gastspreker die bevlogen veel vertelt over een onderwerp, dat we tijdens de zaterdagexcursies in werkelijkheid kunnen verdiepen. Niet alleen kennis maar ook zien, horen, voelen en ruiken zijn daarbij belangrijk. Natuurbeleving is een van de methodieken die expliciet gebruikt wordt tijdens de cursus.

Een natuurgidsenopleiding zou geen natuurgidsenopleiding zijn als we ook geen ervaring zouden opdoen in het gidsen. De rode draad door de opleiding heen is het delen van kennis door verschillende werkvormen: mini-excursies, 5-minutenpraatjes, onderzoeks- en andere opdrachten, stages en presentaties.

NMA-leden bij NGO Deventer

Het organisatieteam had gelijk met de waarschuwing vooraf: de opleiding kost inderdaad veel tijd en inzet. Maar de kennis die we opdoen, de ervaringen die we mee krijgen en kunnen delen, en alle nieuwe vrienden die we krijgen, zijn de moeite meer dan waard. Wat een prachtige opleiding, wat een deskundig en gedreven opleidingsteam, en wat een super beleving!

Heb je nog geen natuurgidsenopleiding gedaan en spreekt dit verhaal je aan, kijk dan eens op https://www.ivn.nl/cursussen/de-natuurgidsenopleiding-volgen#AankomendeNatuurgidsenopleidingen.

 

NMA-leden bij NGO Deventer