Noord-Midden Achterhoek
IVN
vrijdag06nov2020

Nieuw bestuurslid: Ineke Rood

Nieuwe bestuursleden IVN-NMA

Ik ben Ineke Rood, moeder van twee zonen en oma van een kleindochter. Ik ben gepensioneerd en woonachtig in Lochem en inmiddels 17 jaar lid van het IVN.

Toen ik mijn werkzame leven steeds meer achter me kon laten en meer tijd vrij kon maken voor hetgeen mij nog meer inspireert in het leven, besloot ik de gidsencursus van het IVN te gaan volgen. Vanaf januari 2019 tot juni 2020 heb ik ontzettend genoten van deze inspirerende opleiding en samen met mijn maatjes Homme en Herman sloot ik dit af met een eindwerkstuk over de Lochemse berg.  Ja en toen was ik inmiddels zo betrokken geraakt bij het wel en wee van de natuur en de natuureducatie dat ik besloot mij in te zetten voor het IVN-NMA waar dringend behoefte was aan nieuwe bestuursleden.

Als kind groeide ik op in de kop van Noord-Holland, in een bloembollenkwekersgezin, en leerde al vroeg hoe mooi het is om stil te staan bij de natuur en de wisseling van de seizoenen. Maar daarnaast leerde ik ook je medeverantwoordelijk te voelen en maatschappelijke betrokkenheid te tonen, in de lijn van mijn vader, die vele bestuursfuncties in zijn vakgebied vervulde.

Vanaf mijn 18e zwierf ik door Nederland, werkte oorspronkelijk in Utrecht bij het knippatronenblad De Marion. Uiteindelijk lag mijn hart niet daar, ging ik studeren en kwam daardoor als groepswerker in de omgeving van Arnhem in de hulpverlening terecht. Later werkte ik als maatschappelijk werker in de Achterhoek en vervolgens als psychotherapeut en inhoudelijk leidinggevende in verschillende instellingen voor geestelijke gezondheidszorg in Twente met als specialisatie relatie-en gezinstherapie.

Wonend in Borculo was ik betrokken bij de plaatselijke politiek en bestuurslid van de Leo stichting, het vroegere kinderbeschermingsinternaat. Al met al woon ik nu 41 jaar in de prachtige Achterhoek en wandel er graag met mijn partner Hans.

Ik houd van mijn vak en zette me daarvoor ook jaren bestuurlijk in bij de Nederlandse Vereniging voor Relatie en Gezinstherapie. Nog steeds geef ik opleiding in dit vakgebied en superviseer mensen in hun werk met kinderen, jongeren en gezinnen waarin er sprake is van een psychiatrische stoornis. Naast mijn liefde voor de natuur, ben ik graag creatief bezig, tuinieren, bloemschikken, tekenen en schilderen en ik doe aan yoga en meditatie zodat ik in deze hectische tijden zelf goed in balans blijf.

Als voorzitter van het bestuur zie ik mezelf vooral functioneren al luisterend en in verbinding met het bestuur, de werkgroepen en de leden van het IVN-NMA. Ik ondersteun en inspireer hen graag bij de bestaande activiteiten maar zeker ook bij nieuw te ontwikkelen initiatieven. Netwerken met onze IVN-buren in Gelderland en met de personen die de landelijke ontwikkelingen en activiteiten ontwikkelen en uitdragen vind ik ook belangrijk om te doen.