Noord-Midden Achterhoek
Natuur in de Buurt
donderdag14jan2021

IJshaar

Een paar dagen geleden, bij -2 graden, zag ik het ijshaar weer op de voor mij bekende plekken. Het meest dichtbij op de Velhorst, verder weg volop in de omgeving van Ellecom.

Joke Stomps

IJshaar_Joke Stomps

IJshaar, ook wel haarijs of sneeuwbaard, is een zeldzaam natuurlijk verschijnsel waarbij een haarachtige, wollige ijsstructuur ontstaat op dood en nat kernhout, dus niet op de bast, van loofbomen.

IJshaar kan ontstaan als de luchttemperatuur even onder het vriespunt ligt. In het hout komen schimmels voor en bij de stofwisseling van deze schimmels komt onder andere water vrij dat door zeer kleine openingen in het hout (houtstralen) naar buiten wordt geperst. Het naar buiten geperste water bevriest tot een haarachtige structuur.

Een hoge luchtvochtigheid is noodzakelijk voor de succesvolle vorming van ijshaar zodat het naar buiten geperste water niet kan verdampen en voor bevriezing beschikbaar blijft. Zolang de schimmels water blijven produceren en de klimatologische omstandigheden gunstig blijven, kan ijshaar aan blijven groeien. Als de luchttemperatuur te laag wordt, daalt de stofwisseling van de schimmels tot zo'n laag niveau dat er onvoldoende water geproduceerd wordt. IJshaar is zeer teer en smelt na aanraking direct weg.

Als ijshaar aan zonlicht wordt blootgesteld, zal het snel verdwijnen. IJshaar is daarom 's morgens vroeg of alleen op schaduwrijke plaatsen te vinden.

(Bron: Wikipedia)

IJshaar_Joke Stomps