Noord-Midden Achterhoek
Bomen & Struiken
donderdag31dec2020

Hulst en kerst

Hulst en kerst.

Het jaar 2020 ligt al weer bijna achter ons. Het is anders verlopen dan we hadden gedacht. We hebben elkaar minder vaak gezien.

Ik laat wel graag wat zien. Tekenen is een middel om dat te doen.

Ik vond het wel passen om een hulsttakje na te tekenen. In december en het hele jaar rond  kan je op veel plekken hulst tegen komen. In het bos of in de tuin of in een park. Hulst groeit bijna overal en is altijd groen. De bessen van de hulst zijn in de winter opvallend mooi rood. Vogels eten de bessen graag. De temperatuur is nog steeds hoog en de bessen blijven aan de boom of struik hangen. Echt honger hebben de vogels nog niet.  De takken geven in huis het gevoel van kerst beleven. Buiten wordt en werd het opgehangen aan een deur .  De boze wereld houdt je zo buiten.

Ik herinner mij nog de begintijd bij de IVN toen we een keer op stap waren om te kijken, te voelen en te ruiken in de natuur. Wat is er stekelig en wat is er zacht . De bladeren van de hulst zijn stekelig. Oudere struiken hebben ook gladde bladeren. De bladeren  bevatten een soort antivries en zijn stevig en glad.  Ze blijven groen.

De kleine witte bloemen zijn mannelijk of vrouwelijk . Tweehuizig is de hulst. De hulst is geschikt voor een haag. Er zijn verschillende soorten hulst. Het laat zich goed snoeien. Het hout is wit.

 

Het omhakken van hulst kan ongeluk brengen zegt het bijgeloof.

Hulst staat voor hoop en vertrouwen.

Een hulstblad onder je kussen doet je dromen uitkomen.

Hulst beschermt voor bliksem en boze tovenaars.

Hulst staat symbolisch voor dood  (winter) en wedergeboorte (lente).

 

Hulst en kerst horen bij elkaar.   

 

 

De groeten van Ans.