Noord-Midden Achterhoek
IVN
vrijdag13sep2019

Frater Willibrordus overleden

Op 91-jarige leeftijd is afgelopen week frater Willibrordus overleden . Hij was jaren lang actief bij onze afdeling en zeer nauw betrokken bij de tuin van Frater Jeroen. Een zeer gedreven en vriendelijke man met een grote passie voor de natuur. Het bijzondere was altijd dat ik van beide fraters les heb gehad in de tijd dat ik in Borculo de Lagere Tuinbouwschool deed.

Wij hebben in het verleden vaak samen met de Frater rondleidingen gehouden in de fratertuin. Bezoekers konden dan genieten van de kleurrijke tuin met natuurlijk veel vlinders. De andere fraters hadden wel eens last van de drukte en overlast. Maar ze vonden het fijn dat er veel mensen kwamen om te zien dat Frater Jeroen en later Frater Willibrordus een prachtige paradijs hadden gemaakt.

In 't Schrijvertje van juli 1990 stond een verslag van een Open Dag. Daar werd gemeld dat het een schitterende dag was en dank zij veel publiciteit tot in de landelijke dagbladen de belangstelling weer enorm was. Dank zij de medewerking van zo'n 15 IVN-gidsen konden de vele honderden bezoekers goed worden ontvangen en voorgelicht. Een ding was jammer vond Frater Willibrordus na afloop. Hij kon niet alle gidsen die vele, vele uren in de tamelijke hoge temperaturen de bezoekers hebben rondgeleid, persoonlijk voor hun medewerking bedanken. Hij deed het dan ook van harte via het schrijvertje.

Frater Willibrordus IVN-NMA

Eind 2003 is Frater Willibrordus verhuisd naar Arnhem. In 't Schrijvertje van november 2003 stond zijn afscheidsbericht aan onze afdeling. Hij bedankte ons voor alle vriendschap die hij in al die jaren mocht ondervonden en wenste ons alle goeds, vooral bij het werk in de natuur.

Hij was vaste beller van de Fenolijn in Vroege Vogels. Dan vertelde hij over het eerste oranjetipje en de bloeiende planten in de tuin van Frater Jeroen en later vanuit Arnhem. De laatste jaren verbleef hij in het Fraterhuis in De Bilt en was hij vaak te vinden in het nabijgelegen Landgoed Oostbroek bij Utrecht. Daar kweekte hij poppen van de Koninginnepage in speciale vlinderkasten en gaf hierbij aan kinderen en volwassenen aanschouwelijk onderwijs. Op de afscheidsdienst werd gemeld dat zijn cocon in de kist lag en dat de frater zelf als vlinder was weggevlogen.

Wij zullen zijn stem op de radio niet meer horen en zijn verhalen met daarin vaak een boodschap of lesje zullen we enorm gaan missen.

Erik Mol