Noord-Midden Achterhoek
Natuur in de Buurt
vrijdag16mrt2018

De favoriete plek van Joke Regouw

Eigenlijk zijn er twee plekken in de Achterhoek, waar ik heel graag kom. Dat komt zo:  zo´n 11 jaar geleden kochten we als westerlingen hier in de Achterhoek een vakantiehuis. Dat hebben we  nog steeds, ook al wonen we sinds 2010 in Vorden. Ons tweede huis staat in Lievelde. Daarvandaan gingen en gaan we  vaste prik naar het Korenburgerveen, ook wel Meddose veen genoemd. Vooral op zondagmorgen is het daar schitterend. Een prachtig diffuus licht door de bomen, ganzen met zijn tweeën of in een lange sliert, doodstil. Soms glibberend  over boomstammenpaadjes met grote kans op natte voeten. Hier ligt een van de laatste hoogveengebieden in Nederland. Maar ja, het ligt vlakbij Winterswijk en dus niet in het werkgebied van onze IVN.

Dichter bij huis kom ik graag bij kasteel Hackfort en omgeving. Zomers zie je koeien met het kasteel op de achtergrond onder oude bomen grazen. Bij een concert in het kasteel geniet je andersom weer van muziek en het uitzicht op diezelfde koeien. Een zomeravondconcert buiten kan ook: bij de vijver wedijvert de muziek met de zang van merels. Er is echter meer te zien bij Hackfort: zandbijen en stinzenplanten, een vistrap en een watermolen, oude lanen en doorkijkjes en ook nog een boomgaard met veel verschillende oude fruitrassen.

Met name de zeer fraaie moestuin spreekt mij aan. Mooie paden en zichtlijnen, een grote variëteit aan gewassen. Gebruik van wilgentakken als steun voor de snijbonen, doorgroeiende aardbeien (een stiekem stekje doet het nog steeds), kardoen en artisjok. Daarnaast vind je er fleurrijke bloemenranden. Ter plekke kan je zien wat er in je eigen moestuin moet gebeuren of had moeten gebeuren.

Een mooie fietstocht of wandeling gaat in een wijde boog rond Hackfort door de weiden naar Wichmond, langs de grote kerk en  door de bossen weer terug. Dan is het tijd voor een relaxte afsluiting op het terras van Hackfort.