Noord-Midden Achterhoek
Natuur in de Buurt
woensdag09mei2018

De favoriete plek van Erik Mol: Lochemse berg

 

Als geboren Lochemer speelde ik in mijn jeugd veel op de Lochemse Berg (of Lochemerberg). Het is een 49 meter hoge stuwwal en stamt uit het Pleistoceen. Aan de zuidzijde ligt de andere top, de Kale Berg, aan de noordzijde bevindt zich de lagere Paaschberg.

De buren uit mijn jeugdtijd hadden bij de uitkijktoren De Belvédère een gelegenheid om iets te drinken. De uitkijktoren werd in 1893 gebouwd op initiatief van het Lochemse Verfraaiinggezelschap. De toren is nog eenmaal verhoogd, maar bomen blijven groeien en toen deze het voor de tweede maal wonnen is de Belvédère gesloten. Tijdens een uitje op mijn werk heb ik een keer vanaf de toren geabseild. Een mooie ervaring was dat!

Lochemse berg

Tegenwoordig zwerf ik vanaf mijn huis regelmatig over de Lochemse Berg. Elk seizoen is geweldig. Met mijn fototoestel maak ik vele plaatjes. Voor de gemeentegids van Lochem heb ik een keer meegedaan met een fotowedstrijd. De foto is uiteindelijk op de voorpagina terecht gekomen van de gids van 2016-2017. In de nieuwe gids 2018-2019 komt ook weer een foto van mij in de staan. Deze keer van de Staringkoepel in Almen.

In het verleden werden vanaf Bakker Postel in Zwiep de Witte Wieventocht gehouden. Het is al lang geleden dat ik kennis maakte met Gait Postel en zijn witte wieven. Tijdens een door hem georganiseerde Witte Wieventocht in het bos op de Lochemse Berg besefte ik wat een impact zijn verhaal had op mij. Wat spannend was het verhaal, de tocht in de nacht en de ontmoeting met de witte wieven die door het bos ronddwaalden.

De natuur kun je op verschillende manier beleven. Mijn levensmotto is ‘heb het leven lief!’

Lochemse berg