Noord-Midden Achterhoek
Natuur in de Buurt
woensdag09mei2018

De favoriete plek van Dientje Aalbers: het Stelkampsveld

Het hele jaar door, in elk seizoen kan ik mij geen mooier plekje voorstellen dan het Stelkampsveld nabij Borculo en wel met name dat gedeelte langs de Maandagsdijk. Hier heb ik zo veel goede herinneringen liggen. Om te beginnen liep ik hier vroeger al vaak, maar toen was het nog een dicht begroeid, donker bos: bij ons genoemd ‘Het Zwarte Woud’.

 

Tijdens de werkzaamheden van de werkgroep Landschapsbeheer heb ik vele mooie natuurbelevenissen gehad. Nog denk ik graag terug aan die ochtend, dat er een hele groep buizerds rondvloog boven het gebied. Ook de tijgerspin en haar cocon heb ik daar tijdens die werkochtenden voor het eerst gezien. Van de vogels zie en hoor ik vaak de geelgors en de boompieper met z’n prachtige gezang en het vliegen van boom naar boom als een parachuutje.

 

Bij mijn eigen wandelingen zag ik regelmatig in de braamstruiken de boomkikkertjes. Tijdens die wandelingen at ik vaak, met onze rug tegen een boom gezeten, mijn lunch. Eens zat ik op het bruggetje over de Oude Beek naar de boom tegenover mij te kijken naar een zwaluwgezin. Ze zaten gezamenlijk op een tak. Vader en moeder vlogen regelmatig weg om voedsel te halen. De jonge zwaluwen zaten geduldig te wachten tot pa en ma terugkwamen en vlogen ze tegemoet om in de vlucht het lekkere hapje aan te nemen. Daar kun je urenlang naar kijken. En dan het prachtige kikkerconcerten bij het vennetje.

 

Ik hoop hier nog vaak mijn boterhammetje te mogen opeten. En ben benieuwd hoe het gebied zich in de toekomst ontwikkelt.