Noord-Midden Achterhoek
Natuur in de Buurt
donderdag21mrt2019

De favoriete plek van Ans Ottema

Ik houd er van om naar buiten te gaan. Het is een goede manier om je te kunnen ontspannen en om je hoofd leeg te maken. Weer of geen weer, het is gewoon prettig.

Daarom wandel ik graag vanuit huis langs de Berkel. Een van mijn favoriete plekken is richting het Elbrink in de buurt van de vistrappen bij de Berkel. Het is er nu gedeeltelijk een landgoed en heet Het Giekink.

Favoriete plek IVN-NMA

Ik kwam er al veel om te oefenen met het fototoestel van mijn overleden man Henk. Het is een ruime plek met veel uitzicht. Ik heb de ontwikkelingen bij het Elbrink gevolgd vanaf het moment dat ze daar begonnen met afgraven, veranderen en opnieuw aanleggen. In het begin had ik het gevoel in een woestijn te staan. Zo kaal was het er. Het leek ook wel op een strand aan een meer.

Opeens gebeurde er van alles in het gebied. Ik was getuige van het eerste opkomende gras. Zo leuk en spannend. Daarna groeiden er grote groepen kamille en margrieten. Heel opvallend was de komst van een hele grote moerasandijvie. Watermunt ontdekte ik langs de randen van het water van de Berkel. Rietkragen langs de Berkel zijn ook mooi.

Favoriete plek IVN-NMA

De veranderingen maken het niet saai. Het weer maakt het ook afwisselend.

Ik zag er een reiger die z’n vleugels stond te drogen. Overvliegende zwanen en groepen puttertjes. Soms een buizerd.

In het voorjaar de eerste karekieten. Een ijsvogel, kieviten , vechtende meerkoeten en futen.

Nijlganzen, eenden en zwaluwen. Dit jaar zag ik een eerste grutto en broedende witte ganzen en scholeksters en kuifeenden.

Een keer werd ik opgeschrikt door een met veel lawaai opvliegende aalscholver. Ze kunnen moeilijk uit het water opstijgen.

Favoriete plek IVN-NMA

Het Elbrink is voor mij een plek vol met herinneringen. Ik heb er zoveel foto’s gemaakt. Bij mist en vorst . Vroeg in de morgen en veel rond zonsondergang. Het is belangrijk voor mij om zo’n plek te hebben.

Er groeien nu veel houtige gewassen en grassen. Runderen grazen er voor het onderhoud.

Speerdistel staat er ook. Klein hoefblad vond ik 14 maart in bloei.  Aan het smalle paadje de Brummel staat nog wat sleedoorn. Daar vliegen de sijsjes vaak rond met z’n allen.

 

Favoriete plek IVN-NMA