Noord-Kennemerland
Overig
zondag07nov2021

Natuurgidsenopleiding IVN Noord Kennemerland

Natuurgidsenopleiding 2022; ‘geen dag meer hetzelfde’

Eind februari 2022 is de opleiding tot natuurgids bij IVN Noord-Kennmerland van start gegaan met 28 deelnemers. Jonge en oudere deelnemers met verschillende achtergronden zijn gestart.
Vanwege Corona en de achterstand die hierdoor is ontstaan in het programma, hebben we veel in de maand maart in moeten halen. Het is inmiddels eind april en mijn leven is na twee maanden totaal veranderd. Ik denk en droom in plantjes, vogels en insecten en stel bij bijna alles wat ik zie vaak de vraag wat het is en waarom. Daarnaast weet ik zoveel meer dan twee maanden geleden, waardoor ik anders kijk.
De afgelopen maanden hebben we kennis opgedaan over microben en hoe belangrijk schimmels en andere kleine organismen zijn voor ons bestaan en hoe alles in symbiose met elkaar samenleeft. Hiervoor hebben we een bezoek afgelegd aan Micropia. Verder is onze nieuwsgierigheid gewekt voor allerlei sporen die je in de natuur kan herkennen. Zo had ik bijvoorbeeld nog nooit van een ‘wissel’ gehoord en wist ik niet hoe de afdruk van een ree of damhert te onderscheiden is. Het gevolg na deze les was dat ik veel naar de grond en de onderkant van bomen ben gaan kijken om zo meer te leren over wat er zich om ons heen in de natuur afspeelt. Heeft een eekhoorn aan deze dennenappel gegeten of was het een specht, muis of iets anders?
We hebben theorielessen gehad over vogels, spinnen, bodem en grond, sporen, het onderscheid tussen organismen (geleedpotigen, gewervelde, insecten et cetera) en stinzenplanten. Deze theorielessen zijn gevolgd door allerlei excursies, zoals het sporen herkennen in de Amsterdamse Waterleidingsduinen, Stinzenplanten in de Alkmaarderhout, Vogelexcursie bij Parnassia, een fietsexcursie over bodemsoorten en de geschiedenis over het ontstaan van verschillende gronden in Bergen en omgeving waar de rivier de Rekere een belangrijke rol heeft gespeeld in de periode van het Pleistoceen en nu het Holoceen.
Inmiddels is de groep elkaar steeds beter aan het leren kennen en oefenen we tijdens de lessen met 5 minuten praatjes en delen we natuurmomenten. Binnenkort gaan we drie dagen naar Texel waarbij we wat we tot nu toe geleerd hebben verder gaan verdiepen en elkaars kennis meer leren benutten. Dit wordt een interessante driedaagse excursie en ik ben benieuwd wat dit ons weer gaat brengen.

Veronique Asselman

Andere cursussen:

De afdeling IVN-NKL (evenals andere IVN afdelingen in Noord Holland) organiseert regelmatig kortere cursussen over natuur en milieu waaraan u kunt deelnemen. Bent u geïnteresseerd, houd dan onze website in de gaten.