Noord-Kennemerland
IVN
zondag29mrt2020

Natuurgidsenopleiding 2021-2022

Bent u enthousiast over de natuur en draagt u dat ook graag over aan anderen, dan is een opleiding tot IVN natuurgids wellicht iets voor u. IVN Noord-Kennemerland start in januari 2021 opnieuw een natuurgidsenopleiding (NGO). Wie de opleiding succesvol doorloopt kan als natuurgids excursies en wandelingen organiseren, lessen en lezingen verzorgen, etc. In de werkgroepen van het IVN kan men zich verder specialiseren in onderwerpen zoals paddenstoelen, vogels, bomen, etc. IVN Noord Kennemerland is ondermeer actief in de Waarderhout, Geestmerambacht, Tiny Forests, de duinen en het strand en op scholen en in verzorgingshuizen (natuurkoffer).

De NGO duurt ruim anderhalf jaar waarin er eens in de twee weken een theorieavond is met aansluitend op de zaterdagochtend een veldexcursie. Voorts doet iedere deelnemer een aantal praktijkstages en onderzoekjes, in de meeste gevallen bij bestaande werkgroepen van IVNNKL. Elke deelnemer krijgt een lesmap (samengesteld door de landelijke IVN organisatie) zodat de verschillende onderwerpen die aan bod komen kunnen worden voorbereid. Het is een pittige, maar hele leuke opleiding waarin je op een nieuwe manier naar de natuur gaat kijken. In de geplande NGO ligt het accent op activiteiten in de regio van Heerhugowaard en Alkmaar.

Na afronding van de opleiding ontvangen de deelnemers het landelijk erkende diploma ‘IVN Natuurgids’. Gezien de toegenomen belangstelling voor natuur en milieu, ook binnen de gemeentes, zijn er veel mogelijkheden om daadwerkelijk excursies en projecten te gaan uitvoeren. De afdeling IVNNKL is een actieve en enthousiaste afdeling met bijna 300 leden waarvan er ongeveer 125 als vrijwilliger actief zijn in een breed scala aan werkgroepen.

De opleiding kost €495,- waaruit o.a. de kosten van docenten, lesmateriaal en een weekend in de natuur worden betaald.
Aanmelden voor deze NGO kan via een mail naar natuurgids2021@ivnnkl.nl.  Voor informatie kunt u terecht bij Marja Apeldoorn (tel 06-30820225).