Noord-Kennemerland
Vogels
maandag16okt2017

KNNV-lezing over de Grutto op 25 oktober

Woensdag 25 oktober: Lezing door Albert Beintema over de Grutto, organisatie KNNV afdeling Alkmaar-Den Helder, de vereniging voor veldbiologie.

De lezing is in Wijkcentrum Overdie, Van Maerlantstraat 8-10, 1813 BG Alkmaar. Aanvang 20.00 uur, einde ± 22.00 uur. Toegang gratis.

grutto

De grutto, ook bekend als 'Koning van de Weidevogels', is een van de meest karakteristieke oer-Hollandse vogels. Geen enkel ander Europees land herbergt er zo veel als Nederland. Als er één soort is die het verdient hier verkozen te worden tot nationale vogel, is dat de grutto wel. In 2016 is dat dan ook gebeurd. Maar dat wil niet zeggen dat het goed met hem gaat. De grutto verkoos het boerenland om zich voort te planten, en tot het midden van de vorige eeuw ging dat erg goed. Maar nu stort de populatie in rap tempo in. De vogels kunnen de veranderingen in de landbouw niet langer verdragen. In grote delen van Nederland komen al vrijwel helemaal geen grutto's meer voor. Hij staat hierin niet alleen. Met hem verdwijnt een diverse, kleurrijke weidevogelgemeenschap, inclusief de bijpassende bloemen, vlinders en sprinkhanen, die eens zo karakteristiek was voor de polderlandschappen in laag Nederland.

 

Albert Beintema (1944) bestudeerde als bioloog, werkzaam in het natuurbeheer, tientallen jaren grutto's en andere weidevogels. Veel van zijn kennis legde hij vast in het voor een breed publiek geschreven boek De grutto (Atlas/Contact 2015), dat in 2016 als beste natuurboek van het jaar werd bekroond met de Jan Wolkersprijs.

Zie ook www.knnv.nl/alkmaar