Noord-Kennemerland
Duurzaamheid
donderdag03dec2020

Aanplant nieuwe Tiny Forests

Leerlingen van twee basisscholen hebben in Alkmaar twee nieuwe Tiny Forests aangeplant. Dit zijn oppervlakken zo groot als een tennisbaan, dicht beplant met inheemse bomen en struiken.

In het voorjaar van 2020 is bij basisschool het Kompas het eerste Tiny Forest in Alkmaar geplant. Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bosje ter grootte van een tennisbaan. Dit bosje is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek. IVN-landelijk heeft met steun van de Postcode Loterij het project Tiny Forest opgezet.

In november heeft Alkmaar er twee Tiny Forests bijgekregen. Op 18 november hebben de leerlingen van de basisschool De Cocon (in Daalmeer) het Tiny Forest ‘Het Vlinderbos’ nabij de school aangeplant. Het derde Tiny Forest is op 25 november door de leerlingen van de Regenboog en Durv (in Huiswaard) aangeplant, het ‘Regenboogbos voor Durvals’. De mini-
bosjes gaan ook dienst doen als buitenlesloslokaal voor de leerlingen die als Forest Rangers onderzoekjes gaan doen naar alles wat er groeit en bloeit.

Met de aanplant van het derde Tiny Forest is de start van het project afgerond. Nu is het aan de ongeveer 1800 boompjes en struiken om te groeien en aan de kinderen om de natuur te ervaren en ontdekken.

Bij de Tiny Forests in Alkmaar zijn als lokale partners IVN Noord-Kennemerland, Stichting Animo, Stadswerk 072, Hortus Alkmaar en Natuurgids Alkmaar betrokken.