Natuurgidsenopleiding

De afdeling IVN Noord-Kennemerland organiseert regelmatig een Natuurgidsenopleiding. Deze opleiding is bestemd voor mensen die enthousiast zijn over de natuur en dat ook graag willen overdragen aan anderen. Het oorspronkelijke plan was om in de loop van 2021 een nieuwe opleiding te starten. Dit werd helaas doorkruist door de situatie rond Covid-19 en de beperkende maatregelen die daarmee gepaard gingen. De eerstvolgende NGO is begin 2022 gestart en zal medio 2024 worden afgerond.

Wie de opleiding succesvol doorloopt kan als natuurgids excursies en wandelingen organiseren, lessen en lezingen verzorgen, etc. In de werkgroepen van het IVN kan men zich verder specialiseren in onderwerpen zoals paddenstoelen, vogels, bomen, etc. IVN Noord Kennemerland is ondermeer actief in de Waarderhout, Geestmerambacht, Tiny Forests, de duinen en het strand en op scholen en in verzorgingshuizen (natuurkoffer).

De NGO duurt ruim anderhalf jaar waarin er eens in de twee weken een theorieavond is met aansluitend op de zaterdagochtend een veldexcursie. Voorts doet iedere deelnemer een aantal praktijkstages en onderzoekjes, in de meeste gevallen bij bestaande werkgroepen van IVNNKL. Elke deelnemer heeft een lesmap gehad (samengesteld door de landelijke IVN organisatie), zodat de verschillende onderwerpen die aan bod komen kunnen worden voorbereid. Het is een pittige, maar hele leuke opleiding waarin je op een nieuwe manier naar de natuur gaat kijken. In de geplande NGO ligt het accent op activiteiten in de regio van Heerhugowaard en Alkmaar.

Natuurgidsen in opleiding spotten vogelsNa afronding van de opleiding ontvangen de deelnemers het landelijk erkende diploma ‘IVN Natuurgids’. Gezien de toegenomen belangstelling voor natuur en milieu, ook binnen de gemeentes, zijn er veel mogelijkheden om daadwerkelijk excursies en projecten te gaan uitvoeren. De afdeling IVNNKL is een actieve en enthousiaste afdeling met meer dan 320 leden waarvan er ruim 80 als vrijwilliger actief zijn in een breed scala aan werkgroepen.