Natuurgidsenopleiding

zie ook de mededeling over de startdatum op de homepagina

De afdeling IVN Noord-Kennemerland organiseert regelmatig een Natuurgidsenopleiding. Deze opleiding is bestemd voor mensen die enthousiast zijn over de natuur en dat ook graag willen overdragen aan anderen. Het oorspronkelijke plan was om in de loop van 2021 een nieuwe opleiding te starten. Dit werd helaas doorkruist door de situatie rond Covid-19 en de beperkende maatregelen die daarmee gepaard gingen. Zoals het er nu uitziet zal de volgende NGO in januari 2022 starten en worden afgerond medio 2024.

Wie de opleiding succesvol doorloopt kan als natuurgids excursies en wandelingen organiseren, lessen en lezingen verzorgen, etc. In de werkgroepen van het IVN kan men zich verder specialiseren in onderwerpen zoals paddenstoelen, vogels, bomen, etc. IVN Noord Kennemerland is ondermeer actief in de Waarderhout, Geestmerambacht, Tiny Forests, de duinen en het strand en op scholen en in verzorgingshuizen (natuurkoffer).

De NGO duurt ruim anderhalf jaar waarin er eens in de twee weken een theorieavond is met aansluitend op de zaterdagochtend een veldexcursie. Voorts doet iedere deelnemer een aantal praktijkstages en onderzoekjes, in de meeste gevallen bij bestaande werkgroepen van IVNNKL. Elke deelnemer krijgt een lesmap (samengesteld door de landelijke IVN organisatie) zodat de verschillende onderwerpen die aan bod komen kunnen worden voorbereid. Het is een pittige, maar hele leuke opleiding waarin je op een nieuwe manier naar de natuur gaat kijken. In de geplande NGO ligt het accent op activiteiten in de regio van Heerhugowaard en Alkmaar.

Natuurgidsen in opleiding spotten vogelsNa afronding van de opleiding ontvangen de deelnemers het landelijk erkende diploma ‘IVN Natuurgids’. Gezien de toegenomen belangstelling voor natuur en milieu, ook binnen de gemeentes, zijn er veel mogelijkheden om daadwerkelijk excursies en projecten te gaan uitvoeren. De afdeling IVNNKL is een actieve en enthousiaste afdeling met bijna 300 leden waarvan er ongeveer 125 als vrijwilliger actief zijn in een breed scala aan werkgroepen.

De opleiding kost €495,- waaruit o.a. de kosten van docenten, lesmateriaal en een weekend in de natuur worden betaald.
Helaas hebben we wegens het grote aantal aanmeldingen de inschrijving voor de NGO 2022-2024 moeten sluiten. Voor informatie kunt u terecht bij Marja Apeldoorn: natuurgids2021@ivnnkl.nl.