Noord-Kennemerland
Water
Op
zondag15mei202210:00

Korren in Bergen aan Zee

Zwangere garnalen, platte vissen, knippende krabben en vooral veel plezier

Zondag 15 mei gaat IVN weer korren in Bergen aan Zee. Korren gebeurt met een groot net dat door de IVN-gids in zee wordt geplaatst en door de deelnemers vanaf de vloedlijn enkele honderden meters door de branding wordt getrokken. Na het binnenhalen kijken we met spanning naar de vangst. In deze tijd van het jaar dragen veel garnalen eitjes. Visjes spartelen, krabbetjes kruipen en garnalen glibberen alle kanten uit. Dat vraagt om nadere bestudering. En de IVN-gidsen geven hierbij enthousiast uitleg. Al snel kijken we een platvisje diep in de ogen en kunnen we garnalen in de hand houden. We kunnen ons verwonderen over de slimheid van een zeepok die vastzit op een zwaardschede. De pok sluit zich bij eb om uitdroging en predatie te voorkomen. Komt het water op, dan gaat hij open en steekt zijn zes paar dunne lange pootjes uit om daarmee plankton te vangen.

Elke vangst is weer anders en roept andere verhalen op. Zeesterren, zee-anemonen, haringen… Is dit visje nu een haring of een sprot?  Wie weet wat we zondag gaan vangen. Er is altijd veel plezier. Een excursie met een grote “belevingsfactor”.

Na afloop is er (tegen een geringe vergoeding) limonade, koffie of thee te verkrijgen en zijn er veel interessante zaken te bekijken in Parnassia.

Parnassia is te bereiken vanaf Bergen, de eerste rotonde in Bergen aan Zee rechtdoor, eerste weg links en de bordjes “IVN Parnassia” volgen.

Algemene informatie

zondag 15 mei 2022 - 10:00 tot 12:00
Kosten: 3,00 euro per volwassene (kinderen mogen gratis mee).
Locatie: 
IVN-gebouw "Parnassia"
Parkweg 17
1865AE Bergen aan Zee
Nederland
Google Maps image