Nijmegen, Rijk van
Bloemen & Planten
woensdag31aug2016

Schubvaren gered?!

Tijdens bouwwerkzaamheden voor de nieuwe locatie van basisschool De Buut in Nijmegen bleek dat een deel van een muurtje waarop schubvarens groeiden, was afgebroken en aan de kant gegooid om ruimte te maken voor het werkverkeer. De schubvaren is een bedreigde plantensoort en valt onder de Flora- en Faunawet.

De Schubvaren heeft bochtig gelobde, ongeveer tien centimeter lange bladeren. Aan weerszijden van de hoofdnerf staan zigzagsgewijs minstens tien driehoekig afgeronde lobben met een doorsnee van nog geen centimeter. Deze donkergroene lobben hebben aan de achterzijde aanvankelijk zilverachtige schubjes, de dekvliesjes van de sporenhoopjes. Na het openbarsten van de sporenhoopjes wordt de achterzijde bruinachtig met zilverachtige schubjes. Aan deze schubjes dankt de plant zijn naam. Schubvaren groeit het liefst op zonnige plekken en wortelt in spleten van kalkhoudende muren. (Bron: Floron in Natuurbericht.nl op 22 april 2014).

De IVN werkgroep Groen en Ruimte heeft met o.a. de gemeente en bouwbedrijven overlegd en uiteindelijk is in het muurdeel dat is blijven staan een sjabloon uitgezaagd, waarin het losse muurtje met de Schubvarens is terug geplaatst en met speciale mortel vastgezet. Zo kan de bijzondere (stads)natuur weer verder groeien!