Natuurgidsenopleiding 2023 - 2024

Een unieke opleiding voor iedereen die natuurgids wil worden. Je leert over de natuur én hoe je anderen enthousiast kunt maken en kunt leren over de natuur.

IVN Rijk van Nijmegen start op 17 januari 2023 met de Natuurgidsenopleiding (NGO), voor iedereen die actief een steentje bij wil dragen aan de natuur in Nijmegen en omgeving. We organiseren de opleiding om ons eigen gidsenbestand aan te vullen. Als je de opleiding afrondt, krijg je een landelijk erkend diploma.

Wat leer je?Gaspeldoorn

Je leert hoe je groene activiteiten kunt organiseren en begeleiden. Denk aan het opzetten en leiden van excursies, het werken met basisschoolleerlingen, het  verzorgen van cursussen en meer. Het doel is de deelnemers een geweldige natuurbeleving te laten ervaren, waardoor ze de natuur meer gaan begrijpen en waarderen. Tijdens de opleiding zoek je uit wat jij leuk vindt om te doen binnen de afdeling.

Ook leer je je eigen regio goed kennen. De natuur die er nu te zien is, maar ook het ontstaan en de rol van de mens daarin. De grotere thema's zijn meestal: bodem, water, flora, fauna, ecologie en landschap. Daarnaast is er ook veel aandacht voor duurzaamheid.

Opleidingsduur

De opleiding tot natuurgids duurt anderhalf jaar.

Lesavonden:

van 17 januari 2023 tot juli 2024
26 dinsdagavonden (oneven weken)

Tijdstip: 19:00 – 21:30 uur
Locatie: Locatie HAN, Kapittelweg 35 te Nijmegen
Buitenactiviteiten: van 28 januari 2023 tot juni 2024 
26 zaterdagochtenden (meestal oneven weken)
Tijdstip: 9:30 uur
Locaties: worden tijdens de lesavonden bekend gemaakt

Tijdsinvestering

  • voorbereiding lesavonden, individuele- en groepsopdrachten
  • Weekend voor tussentijdse evaluatie eind juni-begin juli 2023
  • Regelmatige bijeenkomsten mentor- tevens studiegroep
  • Stages bij verschillende werkgroepen binnen de afdeling
  • Bestudering eigen onderzoeksgebied
  • Educatieve eindopdracht

Reken op een gemiddelde verwerkingstijd van 8 uur per week (de vakanties uitgezonderd).

Boomstam bekijken

Hoeveel kost het?

Een Natuurgidsenopleiding wordt georganiseerd en gegeven door vrijwilligers. Toch zijn er veel kosten. Bijvoorbeeld voor de zaalhuur, het lesmateriaal en gastdocenten. De prijs is € 750,-. Ben je bereid minstens twee jaar na de opleiding actief te zijn als vrijwilliger binnen de afdeling? Dan betaalt de afdeling de helft van je opleidingskosten. Als je na het afronden van de opleiding afziet van actieve inzet voor de afdeling, wordt de bijdrage van de afdeling alsnog in rekening gebracht. Daarnaast word je lid van IVN, als je dat nog niet bent.

Informatie en aanmelding

Na het invullen van het aanmeldformulier, word je uitgenodigd voor een persoonlijk selectiegesprek waarin we samen beoordelen of de opleiding bij jou past.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met Elly Gies via e-mail of telefonisch 06 - 53 76 02 53.