Nijmegen, Rijk van
Landschap
Op
zondag02feb202016:00

Natuurexcursie: Winterwandeling De Diepen en SintJansberg

3 uur doorstappen met koffiestop halverwege

Zondag 2 februari is er een publieksexcursie van IVN Rijk van Nijmegen. Ditmaal op de Sint Jansberg, een natuurgebied dat ongeveer 10 kilometer ten zuiden van Nijmegen ligt in de gemeente Plasmolen. Deze wandeling duurt wat langer dan de meeste IVN excursies, namelijk 3 uur. Start is dan ook om 13.00. Tussendoor pauzeren we voor een kop koffie (voor eigen rekening) bij een restaurant op de route.

Circa 16:00 uur zijn we weer terug op het startpunt

foto's Trix van Lith

 

 

Algemene informatie

De Helbeek langs de SintJansberg
zondag 2 februari 2020 - 13:00 tot 16:00
Kosten: € 2,-. per persoon. Het is gratis voor jongeren onder de 16 jaar, voor IVN leden, voor leden van de KNNV en leden van Groei en Bloei.
Locatie: 
Bij restaurant de Plasmolense Hof
Rijksweg 203
6586 AA Plasmolen
Nederland
Extra Informatie: 

De Sint Jansberg is onderdeel van de stuwwal die van Nijmegen naar Kleve loopt en de hoogtes variëren op deze ‘berg’ van 30 tot 70 meter. Een heuvelachtig gebied dat grotendeels bebost is met mooie loof- en naaldbomen en zeer fraaie vergezichten kent. Een gebied ook waar water een belangrijke rol speelt. De wandeling loopt dan ook langs de Helbeek, een door mensen gegraven stroom bedoeld voor de watermolen hier. We komen niet alleen langs de bron van deze beek, maar ook langs de Drie meertjes die onderdeel waren van voormalig landgoed Verschuer. Onderaan de stuwwal ligt De Diepen, een gebied dat jarenlang boerenland was, maar in de laatste jaren weer tot natuurgebied is teruggebracht. In deze tijd van het jaar is het – als het goed is - nog volop winter met kans op sneeuw en ijs. De natuur is in rust en of we dieren gaan zien, is de vraag. Wellicht wel diersporen. Het zal grotendeels doorstappen worden op deze wandeling. Een redelijke conditie is dan ook vereist, evenals stevige schoenen en warme kleding.

Google Maps image