Nijmegen, Rijk van
Bloemen & Planten
Op
zondag18sep202214:00

Natuurexcursie: De Diepen en Sint Jansberg

Ruig grasland, bomen en struiken

Zondag 18 september is er een publieksexcursie van IVN Rijk van Nijmegen, deels in De Diepen en deels op de aangrenzende Sint Jansberg. Een natuurgebied dat ongeveer 10 kilometer ten zuiden van Nijmegen ligt. In het bijzonder gaan we kijken naar de verschillende bloemstadia die nu nog te zien zijn: van knop naar bloem, naar zaad of vrucht. Niet alleen van de vele planten die hier bloeien, maar ook van bomen en struiken. De excursie start om 14 uur bij Eethuis De Diepen aan de Zwarteweg 60 en duurt ongeveer 2 uur.

De Diepen en de Sint Jansberg zijn onderdeel van de stuwwal die van Nijmegen naar Kleve loopt. Een heuvelachtig gebied dat grotendeels bebost is en zeer fraaie vergezichten kent. Onderaan de stuwwal liggen De Diepen - een vlak terrein – waar het water uit de stuwwal sijpelt. Water dat van groot belang is voor bodem, planten en dieren. Dit vlakke gebied was decennialang boerenland en is in de laatste jaren weer tot natuurgebied teruggebracht. Momenteel vind je hier ruig grasland dat rijkelijk bloeit en waar insecten en dieren het goed hebben. Schaduwgevende bomen ontbreken waardoor de zomerse temperatuur hoog kan oplopen. De planten die hier groeien, hebben zich aan deze extremen aangepast. Ze bloeien vaak 2 of meerdere keer per jaar en blijven klein. Een interessante plek voor een wandeling.

Denk aan goede schoenen en eventueel regenkleding. Op de St Jansberg zijn de paden hier en daar steil. 

Aanmelden is vereist vanwege de maximale groepsgrootte (10 personen): excursie@ivnnijmegen.nl

foto: Gabriël Zwart

 

Algemene informatie

zondag 18 september 2022 - 14:00 tot 16:00
Aanmelden via excursie@ivnnijmegen.nl
Locatie: 
bij Eethuis de Diepen
Zwarte weg 60
6596 MJ Milsbeek
Nederland
Extra Informatie: 

Kosten: € 2,-. per persoon. Het is gratis voor jongeren onder de 16 jaar, voor IVN leden, voor leden van de KNNV en leden van Groei en Bloei.

Google Maps image