Nijmegen, Rijk van
Landschap
Op
zondag23apr201714:00

Natuurexcursie: Dal van Palland

zeldzame voorjaarsbloeiers

Het dal van Palland is een prachtige plek met vlechtheggen en houtwallen die weides en akkers omzomen. Omheiningen die veel gebruikt werden voordat het prikkeldraad uitgevonden was.  Tijdens deze excursie valt er veel te vertellen over deze omheiningen die al eeuwenlang in gebruik zijn; Julius Caesar is er in zijn strijd letterlijk tegenaan gelopen en vermelde de vlechtheggen in zijn boek Gallische oorlogen. Het dal van Palland heeft een rijke fauna; das, ree en wild zwijn komen hier voor. Ook kleine zoogdieren, vogels, amfibieën en reptielen die dankbaar gebruik maken van de verschillende heggen.

Het gebied heeft een rijke flora en zeldzame planten zoals de slanke sleutelbloem, goudveil en de bosanemoon komen hier voor. We gaan op zoek naar deze planten. Hoe brengt de bosanemoon de mier in de verleiding de zaden van deze plant te verspreiden? Waarom wordt goudveil ook wel de spetterplant genoemd? En hoe zorgt de slanke sleutelbloem ervoor dat de zaden verspreid worden? Antwoorden op deze vragen en nog meer geven wij tijdens de excursie in het dal van Palland.

Het betreft een excursie van ongeveer twee uur, zorg voor goed schoeisel. Niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn.

Algemene informatie

zondag 23 april 2017 - 14:00 tot 16:00
De gidsen in dit mooie landschap zijn Pauline Hilgers, Marie-Louise de Kort en Anneke Hoff
Locatie: 
Informatiecentrum Nederlands Cultuurlandschap in Huize Wylerberg
Rijksstraatweg 174
6573 DG Beek-Ubbergen
Nederland
Extra Informatie: 

Kosten: 2 euro. Echter, voor IVN-leden, KNNV-leden en kinderen onder de 16 is het gratis.

Google Maps image