Nijkerk
Landschap
Op
zaterdag01dec201809:00

Werken aan het landschap: Vogeleiland Arkervaart

Werken aan het landschap: Vogeleiland Arkervaart

 

In de Arkervaart, vlak bij de sluis, ligt een bijzonder eiland. Het is een heel jong eiland, ontstaan in de jaren ’80 bij het rechttrekken van de Arkervaart. Het is ongeveer 4 hectare groot, omringd door een klein dijkje. Het grootste deel van het eiland bestaat uit moeras waarop veel riet en andere ruigtesoorten groeien. Midden op het eiland is een klein meertje uitgegraven dat rechtstreeks gevoed wordt met water vanuit de Arkervaart. Zo is het een mooie beschutte plek voor watervogels en moerasvogels. Het eiland is dan ook doorgaans niet toegankelijk voor publiek.

Vogeleiland Arkervaart

De typische moeraskenmerken dreigen echter te verdwijnen door verbossing van het eiland en achteruitgang van het riet. Als gevolg hiervan worden er steeds minder riet- en moeras vogels op het eiland waargenomen. Om dit een halt toe te roepen wordt daarom sinds een aantal jaar elke herfst onderhoud gepleegd door de werkgroep Landschapsbeheer van IVN Nijkerk. We maaien het riet, zagen jonge berkenboompjes en wilgen om, verwijderen opslag van wilg en berk, en ruimen alle stammetjes en takken op. Op zaterdag 1 en 15 december gaan we hier weer aan de slag. En extra handen zijn daarbij van harte welkom!

Vogeleiland werkdag

Als u zin heeft om mee te helpen, kunt u zich aanmelden bij de coördinator van de werkgroep Rien Loman, door een e-mail te sturen naar landschapsbeheer@ivn-nijkerk.

De locatie is bereikbaar via de Arkersluisweg. We verzamelen om 9.00 uur op de parkeerplaats achter het Sluiswachtershuis aan de Arkervaartweg, bij de groene IVN-vlag.

Denk als u komt wel aan stevige (waterdichte) schoenen of laarzen en warme kleding. We gaan door tot 12.30 uur, voor koffie, thee en wat lekkers wordt gezorgd.

Wilt u meer weten over de activiteiten van IVN Nijkerk? Kijkt u dan op de website: https://www.ivn.nl/afdeling/nijkerk.

Algemene informatie

zaterdag 1 december 2018 - 09:00
Locatie: 
Arkervaart
Arkersluisweg
Nijkerk
Nederland
Google Maps image