Brabantse landgoederen komen tot leven op Tweede Paasdag

16 april 2012

Op paasmaandag 9 april kan deelgenomen worden aan wandelexcursies door negen landgoederen van Het Brabants Landschap. Traditioneel organiseert Het Brabants Landschap op tweede paasdag wandelingen met natuurgidsen en boswachters in samenwerking met het IVN. Thema dit jaar is ‘landgoederen komen tot leven’. De wandelingen duren anderhalf uur en beginnen om 12.00, 13.30 en 15.00 uur. Deelname is gratis en reserveren is niet nodig. De hond mag helaas niet meewandelen en het is raadzaam om (waterdichte) wandelschoenen aan te trekken.

150 landgoederen in één provincie

Landgoederen zijn in vroeger eeuwen door rijken en machtigen gesticht om de drukke en vieze stad te kunnen ontvluchten. Toen het dure onderhoud van landgoederen steeds moeilijker was op te brengen, gingen er veel over in handen van natuurbeschermings-organisaties. Brabant telt veel meer landgoederen dan gedacht, maar liefst 150, waarvan er 30 onder de hoede van Brabants Landschap vallen. Niet alleen het landschap en de natuur worden er gekoesterd, maar ook de rijke cultuurhistorie. Waren ze vroeger voor de ‘gewone man’ streng verboden, nu zijn ze vrij toegankelijk.

9 wandellocaties om uit te kiezen

Landgoed en Orangerie Mattemburgh Bergen op Zoom
Dit landgoed, gesticht rond 1850, ontleent haar faam aan de combinatie van een Franse en Engelse Tuin. Een mix van strakke belijning en romantiek maken deze tuinen tot de mooiste van Nederland. In de oranjerie, het voormalige winterverblijf van de kuipplanten, kunt u in stijl eten en drinken. 
Parkeren: Beukendreef / Antwerpsestraatweg, Hoogerheide
Begin: Restaurant Orangerie Mattemburgh (Begunstigers van Brabants Landschap krijgen korting op speciaal menu op vertoon van hun jaarkaart)

Landgoed Pannenhoef Rijsbergen | Zundert | Sprundel
Ontstaan als heideontginning, liet men ten behoeve van de jacht gelukkig nog wat heide over. Het centrum wordt hier niet bepaald door een landhuis, maar door de ‘Zwarte Schuur’. Traditiegetrouw verzorgt het IVN een kopje koffie.
Parkeren: Vaartven (Pannenhoefsebaan), De Bak (Ettensebaan) en Lokkerberg (Oosteindseweg)
Begin: vanaf parkeerterrein 1 km lopen naar Zwarte Schuur 
 
Landgoed Gorp de Ley Hilvarenbeek
Paradijselijk mooi stukje Brabant dat één geheel vormt met het omringende landgoed ‘Gorp en Rovert’. In de 16de eeuw de geboorteplaats van Johannes Goropius Becanus, een van de grootste geleerden uit zijn tijd. Huldigde de theorie dat het Paradijs hier lag en Adam en Eva ‘Beeks’ spraken.
Parkeren en begin: Partyrestaurant Nieuwe Hoef, Gorp aan de Ley 1, Hilvarenbeek.

Landgoed Haanwijk Sint-Michielsgestel
Landgoed aan de samenvloeiing van Dommel en Essche Stroom, met lanen op dijkjes en restanten van een ‘sterrebos’. In het bakhuisje op Haanwijk wordt op deze dag de oven aangestoken en vers brood gebakken door lokale bakkers..
Parkeren: Haanwijk 4a, Sint-Michielsgestel of Vughterweg / Halderse Akkers, Halder
Begin: Haanwijk 4a.

Landgoed Heerenbeek Oirschot
De wilde flora doet denken aan die van zuidelijker streken als de Ardennen en Zuid Limburg. Beeldbepalende boomsoort is de populier, waarvan de bladeren altijd geluid geven, van fluister- tot orkaankracht. 
Parkeren en begin: Restaurant Herberg de Schutskuil, Oude Grintweg 100, Oirschot.
Begunstigers van Brabants Landschap krijgen korting op vertoon van hun jaarkaart

Landgoed en Kasteel Heeswijk Heeswijk-Dinther
Middeleeuwse burcht, ten tijde van de Romantiek (19de eeuw) verbouwd in neogotische stijl. De op het kasteel uitkomende lanen liggen op dijkjes om het kasteel ook in natte periodes te kunnen bereiken. Op dezelfde dag houdt Kasteel Heeswijk haar jaarlijkse lentefeest, waarbij de foto-expositie ‘Lief en Leed van landgoederen’ te bezichtigen is in de ridderzaal van het kasteel. Deze is tot stand gekomen in het kader van een grensoverschrijdende samenwerking (Interreg) tussen Brabants Landschap en Kempens Landschap. 
Parkeren: Weiland aan de Gouverneursweg (€2,-)
Begin: voor de poort van het kasteel. De wandelexcursie en kasteelplein zijn gratis, entree kasteel € 7,-. Begunstigers Brabants Landschap € 4,50.
    
Landgoed Heerendonk Nuenen
Onderdeel van het Nuenens Broek, een typisch Brabants populierenlandschap met een uitbundige voorjaarsflora. Meerdere malen door Van Gogh in zijn Nuenense tijd (1883-1885) vereeuwigd. 
Parkeren en begin: Eikelkampen / Nieuwlandweg, Nederwetten.

Herbertusbossen bij Kasteel Heeze Heeze
Bossen die horen bij Kasteel Heeze, gelegen aan de samenvloeiing van Groote Aa en Sterkselsche Aa. Bovenstrooms meandert de laatste beek spectaculair door het bos, met aardkundige processen als erosie en sedimentatie in optima forma.  
Parkeren en begin: Boschlaan 24, Heeze.

Landgoed Tongelaar Mill
Eeuwenoud landgoed op rivierklei. Nergens anders in Brabant zingen zoveel nachtegalen en struinen zoveel dassen rond. De verbinding tussen kunst en natuur is in het kasteel prachtig vormgegeven in de schilderijen van Sylvia van Noye en zijn er bronzen beelden te bewonderen van kunstenares Ellen Welten. Keizer Culinair zal u gastvrij op het kasteel ontvangen. 
Parkeren: Bij de splitsing Vaartdijk / Achterdijk in Mill, 500 m van het kasteel.
Begin: Kasteel Tongelaar

________________________________________
Brabants Landschap zet zich in voor het behoud en de ontwikkeling van een groene omgeving ‘dichtbij’ huis. Voor meer informatie http://www.brabantslandschap.nl/

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Brabants Landschap:
Tel: 0411-622775 of via email:
Annelieke Kelderman, voorlichter Brabants Landschap 
akelderman@brabantslandschap.nl