Promotie Pompoenen uit het Groene Hart bij Bezoekerscentrum De Veenweiden

Promotie Pompoenen uit het Groene Hart bij Bezoekerscentrum De Veenweiden

Nieuwkoop 28 augustus 2022

Het oevergebied van de Oude Rijn en het achterliggende veenweidelandschap heeft zijn karakter te danken aan de melkveehouderij. Maar de directe omgeving van Alphen kent ook tal van akkerbouwbedrijven. Voedselvoorziening is medebepalend voor hoe ons unieke veenweidenlandschap er nu uitziet. Weliswaar kampen we momenteel met grote droogte, gezien de hoge temperaturen. Daardoor vallen er al veel bladeren van de bomen. Maar we vergeten wellicht dat de herfst ook alweer aanbreekt. Dat wil zeggen dat het ook weer pompoenentijd is. 

Wat dat betreft kun je fietsend vanaf het Bezoekerscentrum De Veenweiden via de fietsknooppunten zelf een route plannen om bijvoorbeeld richting het Rietveld, Boskoop of Koudekerk te gaan waar je overal langs de weg stalletjes ziet staan, waar allerlei fruitproducten te koop worden aangeboden. Bijvoorbeeld appels, peren en pompoenen. 

Fruitstalletje 

Op zaterdag 3 september maken we het gemakkelijk voor belangstellenden. Geïnspireerd door de Proeftuin On Tour Natuurmarkt die achter het Bezoekerscentrum in het Prinses IreneBos wordt gehouden, hebben we één van de producenten van appels, peren en pompoenen, namelijk de familie Kraan aan de Landlustweg in Alphen aan den Rijn, bereid gevonden bij ons op het voorplein een fruitstalletje op te stellen.  

Wist je trouwens dat er heel veel soorten pompoenen bestaan? Zo zijn er niet alleen de gele flespompoenen die je met name in de supermarkten ziet liggen, maar ook de geel getinte spaghetti pompoenen en de oranjegetinte Hokkaido pompoenen, een Japanse soort. Plukvers van het land worden deze op 3 september bij Bezoekerscentrum De Veenweiden op 3 september aangeboden. Bezoek de Natuurmarkt die achter ons centrum plaatsvindt en kom bij ons kijken welke bijzondere streekproducten in de Rijn- en Veenstreek te verkrijgen zijn.   

Permanente Tentoonstelling 

Wat typisch voor het landschap en de bodem van de Rijn- en Veenstreek is ontdek je overigens ook in de expositie over de bodem achterin de grote zaal van het bezoekerscentrum. Tevens wijzen de gastvrouwen en -heren je de weg als je alleen maar wil genieten van de natuur of zomaar lekker wil ontspannen en tot rust wil komen. Je vindt het Bezoekerscentrum De Veenweiden aan de Bruins Slotsingel 15, 2403NC Alphen aan den Rijn.    

Deel deze pagina