Nieuwegein-IJsselstein e.o.
Insecten
zondag21okt2018

Winterrust, afsluiting bijenseizoen 2018

Dit voorjaar was de bijenkast leeg, het volk was na de verhuizing naar de Idylle vertrokken. Van Henk Vernooi heb ik een zwerm gekregen die hij geschept (gevangen) heeft. Dit volk heeft zich voorspoedig ontwikkeld –vliegplank `Wit’- volk-1. Na twee maanden had het volk besloten dat er ruimte was voor een nieuw volk. De werkster bereiden een nieuwe koningin voor in een koninginnendop, een dop (cocon) groter dan normaal. Vijf van de 10 ramen met de koninginnendop over geplaatst naar een gereedstaande kast, vliegplank `Rood’, volk-2.

Beide volken (Wit en Rood) ontwikkelden zich goed. Daardoor ontstond de mogelijkheid beide volken te splitsen door om-en-om vijf van de tien ramen (met opzittende bijen) in een gereedstaande nieuwe kast te plaatsen. Ook deze ingreep is succesvol geweest zo ontstond volk-3, vliegplank `Goud’  en volk-4, vliegplank `Groen’. Het bijenrek was weer gevuld met vier kasten met bijenvolken.

 

Na de langste dag maken de bijen zich klaar voor de winter. De `winterbijen’ hebben tot taak de koningin te laten overleven door haar van opgeslagen voedsel te voorzien en warm te houden. Tijdens de zomer hebben de `zomerbijen’ het voedsel verzameld en geprepareerd. De `zomerbij’ leeft zes weken, de eerste drie weken diverse taken in de kast en vervolgens drie weken buiten om nectar en stuifmeel te halen. De `winterbij’ heeft het gemakkelijker dan de `zomerbij’ en leeft daardoor langer ongeveer 7 maanden. De enige taak is de koning te voeren en warm te houden.

 

Het voedsel voor de winter bestaat uit stuifmeel en nectar die ingedikt is tot honing. Tot nu toe hebben de werksters veel en gevarieerd stuifmeel (voor de weerbaarheid/gezondheid) aangevoerd, dat is te zien aan de kleur van de stuifmeelklompje aan hus achterpoten (foto). Als er te weinig honing (brandstof om te vliegen)  beschikbaar is, dan is aanvulling met suikerwater noodzakelijk. Door de uitbreiding van de volken is dat nu het geval. Elk volk is extra  voorzien van 20 liter suikerwater die in etappes is toegediend (foto). De aanwezige varroamijt kan bestreden worden met oxaalzuur. In rabarberblad (vooral in het najaar) zit veel oxaalzuur. Door dit blad met suikerwater te besprenkelen en op de raten te leggen, eten de bijen van dit loof en krijgen zo het oxaal binnen. Een natuurlijke manier om de varroamijt en daarmee andere bijenziekten, in toom te houden.

 

De bijen gaan spoedig in rust, dan wordt het stil rond de kast, het volk lijkt dood. Maar binnen leeft het voort, ze gaan zuinig om met hun reserves. Zodra in het voorjaar de buitentemperatuur de 15 graden nadert, komen de eerste waaghalzen naar buiten. Gelukkig, dan het volk heeft de winter overleefd. De koningin begint weer met het leggen van eitjes, het volk van de zomerbijen wordt opnieuw opgebouwd

Vincent Langemeijer