Nieuwegein-IJsselstein e.o.
Insecten
zondag01apr2018

Spannende tijd voor bijen

Spannende tijd.

Overleven van de koningin is de belangrijkste taak van werkbijen in de winter (winterbijen genoemd). Zij houden in een tros de koningin warm (35 g.) ongeacht de buiten temperatuur. Dat doen zij met hun spierkracht, van bewegen krijg je het warm. Zo is het ook met bijen. Ze bewegen hun spieren zonder te bewegen, hoe kan dat ?

Bijen zijn in staat hun vliegspieren los te maken van hun vleugels, ze gebruiken hun vliegspieren zonder te vliegen en daar krijgen ze het behoorlijk warm van. De brandstof (energie) voor de spieren krijgen ze van de honing die als winterbrandstof in hun nest aanwezig is. Ik ga er van uit dat de koningin de winter heeft overleefd.

Zodra de temperatuur oploopt gaat de koningin weer beginnen met het leggen van eitjes. Eerst nog maar weinig, maar als de temperatuur oploopt worden het er steeds meer. Maar dat kan je niet zien. Dat eierenleggen gebeurt in de bijenkast en het is nog te koud om de kast open te maken. En toch kunnen we weten dat de koningin eitjes gelegd heeft waar de jonge bijen uit kruipen. (Zie kippen ei.)

De nieuwe jonge bijen beginnen als larf, een baby-bij. De larf wordt gevoerd door de werkbijen met koninginnengelei en ander voedersap, dat wordt gemaakt van stuifmeel. Op het moment dat de bijen stuifmeel aanvoeren weet je zeker dat in het bijennest jonge bijen verzorgd worden.

De aanvoer van stuifmeel kan je zien als de bijen die aankomen vliegen aan hun achterpoten een klontje stuifmeel meevoeren. Dit is voor de imker een spannende tijd, heeft het bijenvolk het gehaald?

Het is normaal dat 10-15 % van de bijenvolken de winter niet overleefd.

Vincent Langemeijer