Nieuwegein-IJsselstein e.o.
Insecten
vrijdag09feb2018

Bijen in de vlinderidylle in Houten

Dode bijen op de vliegplank.

De honingbijen (de werksters) in de bijenkast hebben de koningin gedurende de winter warm gehouden. Het belang is: de koningin moet overleven. De koningin zal als het warmer wordt weer eieren gaan leggen waar nieuwe bijen uit geboren worden, het bijenvolk neemt dan weer in aantal toe. (In de zomer 60.000 bijen, in de winter 30.000.) 

In de winter zitten de bijen als een kluwen om de koningin (bijentros). De bijen bewegen hun vliegspieren zonder te vliegen omdat zij de spieren ontkoppeld hebben van de vleugels. Door het bewegen van de vliegspieren wekken de bijen warmte op. Door met z’n allen (ca. 25000-30000) op en rond de koningin te zitten bewaren zij haar vorstvrij (minimaal 25 graden) zodat de koningin overleeft en een nieuw volk kan gaan opbouwen.

De werksters die samen de wintertros vormen betalen een hoge tol, velen van hen raken uitgeput en overleven deze actie niet. Zij vallen dood neer in de bijenkast. Zij worden door andere bijen naar buiten gesleept, een hygiënische maatregel. De dode bijen zijn dan te zien op de vliegplank, de plank voor de opening van de bijenkast.

Vincent Langemeijer