Glana Nova, een wandeling langs de vernieuwde Geleenbeek

13.8 KM
(1)

Vanaf St.-Jansgeleen tot aan Gelders Eind (N297 bij Nieuwstadt) stroomt de Geleenbeek langs en door het grondgebied van de gemeente Sittard-Geleen, 12 km lang, voor ruim een derde deel van haar totale lengte van 35 km. Binnen afzienbare tijd zal zij vanaf Beekstraat Geleen tot en met Stadspark Sittard en Ligne vernieuwd zijn.

Deze wandelroute voert u langs dit traject. Vanaf NS-station Sittard bereikt u na 400 m de beek en loopt u langs markante gebouwen, villa’s en het Stadspark met zijn historische Stenen Sluis, die het water van de Geleenbeek verdeelt over twee waterlopen. Na de Ophovener Molen met altijd draaiend schoepenrad en een tweede vispassage als veilige omleiding gaat dit Stadspark naadloos over in een natuurpark en vergeet u dat u omringd wordt door een verstedelijkte omgeving. U komt langs historische boerenhoeven, soms in vakwerk gebouwd, die weerspiegelen in het water of waarvan de openstaande poort uw blik naar de binnenplaats trekt (de mesthoop ligt daar niet meer). De beek zorgt ervoor dat u niet kunt verdwalen maar voortdurend wisselen de decors en worden u vergezichten geboden – vanaf nostalgische paadjes – op vroegere dorpen, nu samengevoegd met de gemeente Sittard-Geleen.

Natuur en cultuur gaan tijdens uw wandeling hand in hand. In de beschrijving van de route wordt aandacht besteed aan gebouwen, monumenten, de historie van de streek en archeologische vondsten, voor een deel van zeer recente datum als gevolg van de uitvoering van Corio Glana (vernieuwing Geleenbeek en herinrichting van het Geleenbeekdal van Heerlen tot Sittard-Geleen – meer info: www.geleenbeekdal.nl).

Locatie

NS-station Sittard
Download de app voor deze route

Download onze app

Ontdek meer over

Deel deze pagina