Zinkflora

Zinkflora (22)

Op deze plaats proberen we vanaf het seizoen 2013 een plantengemeenschap te laten terugkeren die afhankelijk is van zinkhoudende grond.  In de Limburgse natuur is in het verleden zink aangevoerd vanuit België. Zinkviooltje, zinkboerenkers, blaassilene en zink engelsgras  behoren tot deze plantengemeenschap.

Huislook

Deze overblijvende sterke vetplant met bladrozetten in de vorm van een artisjok  ziet u op het dak van het informatiebord. De Latijnse naam is duidelijker: sempervivum tectorum = immergroen op het dak. Maar buiten Nederland kunt u het ook vinden in de bergen. Rieten daken werden ermee beschermd tegen beschadigingen door regen en storm. De benaming donderplant dankt het huislook aan het vroegere bijgeloof dat de plant blikseminslag kon voorkomen.

Tuinreservaat

In 2010 werd de Heemtuin aangemeld als tuinreservaat bij Vara’s Vroege Vogels. Het logo daarvan, een vogeltje op een plankje getekend, treft u aan op de voorzijde van het infobord.

Compostheuvel

Aan de overzijde van het pad tussen infobord en beukenhaag ziet u een heuvel van overtollige compost (sinds de herfst van 2012) . Dit is een experiment en we zijn benieuwd wat het wordt.