Muurflora

Muurflora & varens (8)

De muur is zo gemaakt dat er allerlei planten op kunnen groeien. Dat houdt in dat de muur hoofdzakelijk is gemetseld met een mengsel van kalk en zand. Alleen op enkele plaatsen is cement gebruikt om de muur stevigheid te geven. Aan planten treft u onder meer aan: muurleeuwebekje, stengelomvattend havikskruid, gele helmbloem en steenbreekvaren.

Achter de muur zijn een aantal soorten varens geplant. Varens vermeerderen zich door middel van sporen, die (vooral) aan de onderzijde van het blad zitten. Enkele soorten zijn dubbelloof, eikvaren en adelaarsvar en. Verder ziet u hier een stapel dood hout liggen. De bedoeling is dat er allerlei soorten paddestoelen te vinden zullen zijn. Ook ziet u hier in het voorjaar de sleutelbloemen in bloei staan, en wel de slanke -, de gulden -, en de stengelloze sleutelbloem, met de nodige variaties door de natuurlijke kruisingen tussen de verschillende soorten.
Verder staat hier nog schaafstro, gele dovenetel en bosaardbei (lekker!).

Helling

Voordat de varens hier de grond bedekken biedt de helling in het voorjaar een feestelijke aanblik door de wilde narcissen die fier hun gele trompetjes heffen.
Boven aan de helling wordt de Heemtuin over de hele lengte afgesloten door een vogelvriendelijke haag van acer campestre, Spaanse aak of veldesdoorn.
Het pad langs deze haag is onderdeel van het Pieterpad.