Giftige planten

Giftige planten (17)

Hier zijn een aantal planten bij elkaar gebracht, die zowel giftig als heilzaam zijn:
Vingerhoedskruid – Bekende plant met paarsrode, soms witte bloemen die 4,5 cm lang zijn en die binnenin donkere vlekken met een witte rand hebben. Alle delen van deze plant zijn zeer giftig. Van de gedroogde bladeren worden diverse geneesmiddelen gemaakt. De digoxine die gewonnen wordt uit het blad van tweejarige planten helpt tegen hartritmestoornissen en tegen hartfalen.
Monnikskap of Aconitum – Knolvormende vaste plant met – meestal – blauwe bloemen. Het sap kan door de huid heen trekken en een dodelijk uitwerking hebben. Misschien werd dit sap gebruikt als pijlgif.
Wolfskers –Een plant uit de bosrijke bergstreken van Zuid- en Midden-Europa, Klein-Azié en Noord-Afrika. Zwaar giftig. De atropine uit het sap van de bes heeft een pupilverwijdende eigenschap en wordt daarom gebruikt bij oogonderzoek. Van die eigenschap maakten in vroegere tijden ook vrouwen gebruik: zij verkozen liever er mooi uit te zien dan goed te kunnen zien. Vandaar de Italiaanse naam bella donna = mooie vrouw. Drie van die bessen kunnen dodelijk zijn voor een kind.
Taxus –Vee wordt soms dood gevonden in de buurt van deze heester. Uit sommige taxussoorten wordt de grondstof voor het kankermedicijn Paclitaxel gewonnen. Dit cytostaticum, dat gebruikt wordt bij chemotherapie is beter bekend onder de merknaam ‘Taxol’ vernoemd naar de Taxus.