Faciliteiten

Faciliteiten

Groepsrondleidingen zijn mogelijk na telefonische afspraak (zie verderop).

Bij een deel van de planten en bij de biotopen staan (naam)bordjes. Tijdens de openingsuren zijn altijd vrijwilligers (niet altijd IVN-gidsen) voor nadere informatie aanwezig.

Het Heemtuinhuis beschikt over een expositieruimte, boeken en tijdschriften liggen er ter inzage en bezoekers worden voorzien van informatiemateriaal.

Jaarlijks is er een open (thema)dag.

Voor de schooljeugd zijn er speurtochten verkrijgbaar.
De Heemtuin maakt deel uit van het heuvelachtige recreatiegebied ‘Windraak – Hondskerk’. In het gehele gebied is autoverkeer niet toegestaan; het is er dus rustig voor wandelaars en fietsers.

Ligging, bereikbaarheid , toegang

De Heemtuin ligt in het recreatiegebied ‘Windraak – Hondskerk’, ongeveer 1 km ten oosten van Munstergeleen.

Openbaar vervoer: vanaf NS-station Sittard (fietsverhuur: 046-4200355) richting Heerlen fietsen. Aan de voet van de Windrakerberg rechtsaf, richting Munstergeleen. Na 200 m linksaf, Steingraafpad volgen. Bij de viersprong passeert men een bord ‘Heemtuin 700 m’. Na de derde kruising bij een dikke beuk linksaf tot de ingang van de tuin.
Per auto: de N276, richting Brunssum, voert u de Windrakerberg op. Een weg rechts (‘Windraak’) voert u langs de voormalige IJsboerderij Coumans (rechts) en naar een parkeerplaats (links in het bos). Vanaf de parkeerplaats vervolgt u de richting te voet tot aan bovengenoemde viersprong. De afstand van parkeerplaats tot Heemtuin bedraagt ongeveer 1200 m.

Bij de voormalige IJsboerderij Coumans is het startpunt van de wandeling ‘Windraak’ of ‘Steenuiltjesroute’ – zie de speciaal hiervoor uitgegeven folder

De toegang is gratis – wilt u toch iets geven, dan is er een giftenbus. Voor honden is er een aanlijnplaats en een bakje met water.

Het boekje bevat een inlegvel met plattegrond van de Heemtuin en een kaartje van het omliggende gebied.

Openingstijden

Eerste zondag van maart – laatste zondag van september: elke zondag van 11.00-16.00 uur.

Op maandagochtend het hele jaar door en op zaterdagochtend gedurende de zomertijd van 09.00-12.00 uur wordt onderhoud gepleegd. Wie wil kan dan binnenlopen.

Buiten deze tijden kan de Heemtuin worden bezocht op afspraak:
Te maken bij Hub Mulders, beheerder van de Heemtuin.

Afspraken voor school en jeugd kunnen gemaakt worden via de contactpersonen: Ilona Schmeets, Toos van de Vring en Fred Penners.