Munstergeleen
Bomen & Struiken
maandag04feb2019

Terugblik 31 januari

Lezing "Bomen over Bomen"

Een jaar lang Bomen over Bomen werd afgetrapt met een lezing door Rini Kersten. Op ludieke wijze werd een scala aan aspecten aangestipt van de houtige plantjes waar de rest van het jaar dieper op ingegaan zal worden. Van bladgroenkorrels en fotosynthese via naaldbomen en loofbomen naar groei, bloei en voortplanting. De levenscyclus en de seizoenscyclus waarin op ieder punt weer andere interessante waarnemingen gedaan kunnen worden. Kijk eens van dichtbij naar de bloemen van een lariks en wist u dat muizen een rol hebben gespeeld bij de vorm van de vruchtkegels?

Verder werd ingezoomd op allerlei manieren om bomen te herkennen. Niet alleen het blad (aan de boom of eronder), maar ook schors, knoppen, vruchten en zaden geven veel informatie. Daarnaast zijn er talloze insecten en schimmels met voorkeur voor een bepaalde boom die herkenbaar zijn aan galwoekeringen en paddenstoelen. Sommige parasiteren op de boom, andere leven ermee in symbiose.

De enthousiaste manier waarop Rini deze inleiding gaf voor een afgeladen zaal nodigde uit om meer te weten te komen over de bomen die op zo'n nadrukkelijke manier vorm geven aan de natuur om ons heen. Dat kan op een van de volgende lezingen, wandelingen, cursussen of excursies die het komende jaar in de westelijke mijnstreek op het programma staan. Hou hiervoor de website, Facebook of de nieuwsbrief in de gaten.

afd - Munstergeleen