Munstergeleen
Natuur in de Buurt
maandag19okt2020

Kim Schmitz, wethouder Sittard-Geleen, in de Heemtuin

Gemeente Sittard Geleen

Kees Blankers was zaterdag 17 oktober  al voor het afgesproken tijdstip, 10.00 uur, in de Heemtuin toen zijn telefoon ging. “Dat is Kim, en zij is de weg kwijt,” veronderstelde ondergetekende (Pierre Wijnen, voorzitter, had voor deze gelegenheid de honneurs gedelegeerd aan de secretaris. Oorzaak daarvan waren de coronamaatregelen en de toevallige omstandigheid dat de laatste toch al in de Heemtuin moest zijn in verband met levering materiaal).

En precies zo bleek het te zijn. De ervaring leert dat het moeilijk is voor wandelaars om de Heemtuin te vinden via de panoramische route over de Wanenberg. Maar als ze de Steenuiltjesroute volgen, is er niets aan de hand, behalve dat er dan het gevaar is dat men een wandel-lus te veel loopt en dat konden we in dit geval beter voorkomen.

Kees en Hub besloten de wethouder tegemoet te lopen en dat heeft goed uitgewerkt. Ondergetekende, die bij de poort stond te wachten, kreeg van andere wandelaars te horen dat het gezelschap eraan kwam.

Zo heeft Kim Schmitz wel zelf heel goed kunnen ervaren in wat voor een mooie hoek van de gemeente de Heemtuin ligt.

Tijdens het lopen naar de heemtuin heeft Hub uitleg gegeven over de percelen van Natuurmonumenten, gemeente Sittard/Geleen en van een particulier. Ze vond het een goed idee dat Hub contact had opgenomen met Roy Hennekens (gemeente Sittard/Geleen) om verdere ideeën uit te werken.

Bij het welkom aan de wethouder bleek weer eens in wat voor rare tijden wij leven. Geen handen meer schudden, daar zijn we intussen wel aan gewend, maar zo’n elleboogstoot vinden we maar niks. Die kwam er ook niet van. We vonden het wel jammer dat, behalve Kees, geen andere vaste medewerkers aanwezig konden zijn i.v.m. het coronavirus.

Verder had ondergetekende zich totaal niet gerealiseerd dat ook het aanbieden van koffie of thee niet meer de bedoeling is, ook niet bij de ontvangst van autoriteiten.

Hub vertelde over de ontstaansgeschiedenis van de afdeling IVN Munstergeleen en de heemtuin, op dit moment exact vijftig jaar geleden begonnen. Tijdens de rondleiding daarna kwam het huidige beheer en onderhoud aan bod, waarbij sommige van de ruim 25 biotopen extra aandacht kregen: de vijvers in het centrum met de coronaboog daarachter, de bloemenweide, de narcissenhelling, de nieuwe ‘tuun’ met de egeltjesuitgang, de holle weg, vogelkijkwand, bijenstand en boerengaard.  Geregeld vergeleek Kim wat zij zag met planten in de tuin bij haar huis in Broeksittard, dat zij ooit met haar man had gekocht om die ruime tuin. 

Haar waardering voor het hele concept en de staat van onderhoud stak zij niet onder stoelen of banken. De locatie vond zij niet alleen paradijselijk maar ook inspirerend. En het bezoeken waard met de fractie GroenLinks en met het hele College van B&W, misschien wel om er een keer te vergaderen.

Wij zien de voornemens met belangstelling tegemoet.

Nadat Kees, Hub en ik de wethouder hadden uitgezwaaid om 11.30 uur, zette ik mij aan de koffie die ik zelf die ochtend thuis had gezet en genoot ervan voor vier man (inclusief één vrouw) tegelijk.

Ook de thee kwam van pas bij de boterham die ik met vooruitziende blik had meegebracht. Zo kon ik voor en na de lunch nog enig werk doen in en bij de Heemtuin. 

Ben Bongers