Heemtuinjournaal week 43 tm 47

Inmiddels woedt de tweede coronagolf. Op terrassen zitten kan niet meer, activiteiten zijn er niet, wel kan er nog gewerkt worden. Dat doen we dan ook.

heemtuinjournaal 1 week 43 tm 48Een doorn in het oog was allang de situatie bij de entree van de Heemtuin, waar de cementvoet van de richtingwijzer Pieterpad en de wortels van de boom ernaast bloot lagen. Op 17 oktober kwam wethouder Kim Schmitz de Heemtuin bezoeken. Toen ik haar stond op te wachten bij de entree kon ik het niet langer meer aanzien. Ik pakte een schop en begon alvast te graven in de keiharde ondergrond. Spoedig, maar dat was enige dagen later, stond dit staketsel er. Intussen dient het als grondkering en zijn die lelijke cementvoet en de wortels weg getoverd.

 

heemtuinjournaal 2 week 43 tm 48Op de oostelijke flank van de Wanenberg heeft de gemeente een perceel aangekocht dat aan de met IVN Munstergeleen verwante organisatie Plök! in beheer is gegeven. Zij/wij maken er een boomgaard van i.s.m. de gemeente die kan profiteren van het 1 miljoen bomenplan. Op zaterdag 31 oktober kwamen schapen te hulp om de wei kaal te vreten in twee weken. Tevoren is er hard gewerkt om de draad, vooral boven aan de bosrand, te herstellen.

 

heemtuinjournaal 3 week 43 tm 48In maart van dit jaar kregen wij het vijftigjarig bestaan van IVN Munstergeleen al in het vizier, doordat exact 50 jaar geleden, in 1970, op deze plaats bij de Hondskerk een vogelvoederhuisje werd geplaatst. Wij dachten: daar hoort een picknickset voor mensen bij in coronatijd. In november werd het geheel geplaatst. Er komt nog een infopaneel bij, links van de tafel.

heemtuinjournaal 4 week 43 tm 48

Geconstateerd moet wel worden dat het voederhuisje niet meer past bij de robinia picknickset. Geen nood, er is een nieuw in de maak dat hopelijk spoedig zal worden geplaatst.

 

heemtuinjournaal 5 week 43 tm 48

Vlakbij staat het nieuwe naamblok ‘Steingraafpad’.  Zo een staat er ook bij Windraak. Een derde exemplaar komt nog bij de Watersleyerweg.