Munstergeleen
Overig
Op
vrijdag22nov201915:00

Onthulling: vrijdag 22 november 15.00 uur

Wolvinnekop Beekdalstraat/Wolvinnepad

Onthulling: vrijdag 22 november, 15.00 uur
Wolvinnekop Beekdalstraat/Wolvinnepad

Het pad (zie foto) dat sinds november 2016 de Beekdalstraat verbindt met de Pater Karelweg heeft in 2019 de naam Wolvinnepad gekregen. In de plaats van de varkens rug op de foto zal in november 2019 een gebeeldhouwde Naamse steen worden geplaatst met de kop van de Capitolijnse wolvin, zinnebeeld van de stad Rome.

De Capitolijnse wolvin is het zinnebeeld van het oude Rome – zie de keerzijde van de Romeinse munt die als medaillon staat afgebeeld op de maaskei aan het eind van het Wolvinnepad, bij de Pater Karelweg.

Dit pad valt niet meer te missen: wandelaars krijgen voortaan bij de Beekdalstraat de weg gewezen door een detail van dit alom bekende beeld, dat sinds het einde van de middeleeuwen zijn plaats heeft op het Capitool, een van de zeven heuvels waarop Rome is gebouwd.

In Munstergeleen komt haar kop tevoorschijn uit een van de vier hoeken van een Naamse steen die vrijdagmorgen 22 november wordt geplaatst tegenover de bank die daar door de gemeente kort geleden is neergezet. Van hieraf kan de verpozende bankzitter in gesprek gaan met de wolvin die ooit Romulus en Remus, stichters van Rome, zoogde.

De onthulling zal plaatsvinden in het kader van het provinciale project Archeologie in de etalage! en maakt tevens deel uit van de aankleding van de wandelroute Glana Nova.

Vermeldenswaard is nog dat exact 5 jaar geleden, 22 november 2014, het startsein tot de ontwikkeling van deze wandelroute werd gegeven door Gedeputeerde Patrick van der Broeck, nu Dijkgraaf van Waterschap Limburg, dat al evenzeer sponsor is van dit provinciale project.

IVN Munstergeleen nodigt belangstellenden van harte uit bij de onthulling.

Ben Bongers, secretaris.

Algemene informatie

woensdag 13 november 2019 - 16:19
Locatie: 
Beekdalstraat/Wolvinnepad
Beekdalstraat/Wolvinnepad
Munstergeleen
Nederland
Contactpersoon: 
Ben Bongers, secretaris
Google Maps image