Midden Kennemerland
Overig
maandag06jan2020

Verslag oliebollenwandeling 2019

In de afgelopen jaren is de IVN afdeling Midden Kennemerland niet alleen gegroeid in ledenaantal maar vooral ook in actieve leden en natuurgidsen. Het is dan ook een mooie, sfeervolle traditie geworden:
             De Oliebollenwandeling tussen Kerst en Oud en Nieuw.

Na een aantal jaar te vertrekken vanaf de Oudendijk is er dit jaar gekozen voor een start bij Geversduin Berkenbos. Net als eerdere jaren liet het weer zich van de goede kant zien en waren er een groot aantal deelnemers. Zowel jong als wellicht iets ouder verzamelde zich op 28 december 2019 zo tegen 10 uur op de parkeerplaats. Met een dergelijke grote groep, meer dan 65 deelnemers, kiest de afdeling ervoor om de groep in drieën op te splitsen met apart met eigen natuurgidsen te gaan wandelen.

Dit jaar verheugde de natuurgidsen zich bijzonder op deze wandeling, want dit jaar waren er voor het eerst nieuwe natuurgidsen bij die dit jaar in november waren afgestudeerd van hun Natuurgidsenopleiding.
Om de 5 minuten vertrokken de drie groepen voor hun prachtige rondje Berkenbos. Onderweg werd er gesproken over de pioniersboom de Berk die met zijn witte stam past bij een witte kerst. De grote werknemers van de PWN, de schotse Hooglanders lieten zich niet fysiek zien en daarom werden hun sporen van aanwezigheid besproken als de veerooster en hekwerken, de uitwerpselen en het aanvreten van de kardinaalsmutsen. Bij een kerstwandeling kunnen de verschillen tussen Spar, Den en Larix en het daarbij behorende ezelsbruggetje uiteraard niet ontbreken. Staartmezen en spechten lieten zich zien en horen en ook werd er gekeken naar eikenhakhout. De historie van het gebied met Diaconieweg, de kanalenkoning Willem I en de Atlanticwall passeerde al wandelend ook.

Afsluitend deden warme oliebollen met warme chocolade melk, thee of koffie de naam van deze wandeling eer aan. Ze werden uitgedeeld door andere leden van IVN MK waardoor de saamhorigheid proefbaar was.  Er werd oergezellig nagepraat door de wandelaars uit de verschillende groepen.