September deel 1
Hallo, zo dat is alweer een tijdje geleden. De laatste blog is van 3 maanden geleden, wat gaat de tijd snel. Hoog tijd voor een update, want er is best veel gebeurt in die tijd. Vanmiddag was ik weer even in het Veld en zag deze mooie zandhagedis.
Eind mei heb ik mijn eerste excursie gegeven. Een buurtvereniging uit Beilen wilde graag een keer gaan dauwtrappen met een gids. Via IVN Midden Drenthe kwam de vraag bij mij terecht. Ik vond het wel een mooie uitdaging. Om 6 uur in de ochtend hadden we afgesproken om te verzamelen en de excursie duurde ongeveer 1,5 uur. De excursie vond plaats in het Reijntjesveld, (mijn adoptie-terrein) dus ik kon er aardig wat over vertellen. In het begin was ik wat zenuwachtig, maar na een tijdje had ik daar geen last meer van. Ik kreeg van de groep ook positieve reacties toen de excursie afgelopen was. Het was een leuke enthousiaste groep en ik vond het leuk om te doen.
De aardappelbovist hoort tot de stuifzwammen, die naam dankt het aan de massale uitstoot van sporen. Het ‘stuiven’ gebeurt vanuit een klein gaatje bovenin de zwam, de hele aardappel is gevuld met de bruine sporenmassa. De aardappelbovist vormt een symbiose (samenwerking) met bomen. De schimmeldraden van de bovist groeien dicht tegen de wortels van bomen aan. Dit netwerk van zwamdraden beschermt de boom tegen uitdroging, zware metalen en parasieten. De zwam krijgt via dat netwerk, koolhydraten in de vorm van suikers en zetmeel van de boom! Boom en zwam profiteren van elkaar.
Ik heb in mei met de dassentelling Midden Drenthe mee gedaan. Helaas hebben we bij de burcht waar ik zat helaas geen dassen gezien. De bos wachter vertelde me dat het de eerste keer was in de 14 jaar dat hij mee deed dat hij niets zag bij een telling. Dat heb ik weer dacht ik, haha. Gelukkig werden er bij de meeste burchten aardig wat dassen en jonge dassen gezien. Wel zag ik bij het kantoor van Staatsbosbeheer in Elp een opgezette Wasbeerhond. Daar had ik nog nooit van gehoord. Toch komt hij in kleine aantallen in de Drentse bossen voor.
In Juni heb ik een snuffelstage gelopen bij de het Symposium Bijen, bermen en biodiversiteit. Dit werd georganiseerd door IVN Westerveld. Door middel van dit symposium vroegen ze aandacht voor de bedreigde positie van alle soorten bijen. Mijn taak was de boeken verkopen van de internationaal vermaarde onderzoeker en hommelkenner Dave Goulsen. Die zelf ook op het symposium aanwezig was om een lezing te geven en boeken te signeren. Ik wist niet dat het zo slecht ging met bijen en hommels, en ook vele andere insecten.
Het heeft me echt aan het denken gezet en sinds het symposium koop ik veel meer biologische producten. Je moet toch bij jezelf beginnen en ik wil ook een goede toekomst voor mijn dochtertje en aanstaande dochter. Mijn vrouw staat namelijk op het punt om te bevallen. Gisteren 2 september was ze uitgerekend. Spannend!! Dit is ook de reden dat ik mijn vlog zo lang niet heb bijgehouden. Ik ben erg druk geweest met klussen en dergelijke om alles mooi klaar te hebben voor als de kleine komt, babykamer etc… Ik heb ook even nog een achtertuin aangelegd. Veel werk is dat trouwens, maar het resultaat mag er zeker zijn. Ik was dus stiekem ook wel een beetje blij dat de cursus even stopte deze zomer. Eind juni hebben we met de opleiding een afsluitend weekend voor de zomervakantie gehad. We zijn 3 dagen naar de weerribben geweest met de hele club. Dat was superleuk en heel leerzaam. Veel gezien zoals een zwemmende muskusrat, een purperreiger in vlucht, veel vlinders en libellen, waaronder de grote keizer libel en heel veel planten.
Aanstaande woensdag 6 september beginnen we weer en starten we met een cursusavond in Ruinen. Op de planning staat; vogels, diergedrag en organisatievaardigheden. Ik heb er weer zin in!