Orvelterzand

Met runderen begraasd heidegebied

Ooit maakte het Orvelterzand deel uit van het uitgestrekte heidegebied Orvelterveld. In de loop van de tijd werd dit veld grotendeels ontgonnen, waardoor er een land­bouw­gebied en uitgestrekte boscomplexen ontston­den. Omstreeks 1950 is het Orvelterzand in zijn huidige vorm ontstaan. Het noordelijk deel van dit schitterende boomheidegebied bestaat uit een overwegend vlak en vochtig heideter­rein met een aantal venige delen. Meer naar het zuiden toe wordt het gebied aanmerkelijk droger. Plaatselijk komt ook nog wat open stuifzand voor.

Wandelen

Het gebied ligt ter hoogte van Orvelte aan de noordzijde van het Oranjekanaal. Een uitgezette wandelroute voert door het terrein en een deel van de aangrenzende boswachterij. Het terrein wordt begraasd door runderen. Het gebied is niet toegankelijk voor honden.

Orvelterzand

Schotse Hooglanders in Drenthe

Het Orvelterzand is één van de eerste natuurgebieden in Drenthe die begraasd werden met Schotse hooglanders. Al in 1987 liepen hier de eerste koeien. Er lopen hier geen schapen. De winterharde Hooglanders laten in tegenstel­ling tot heide­schapen de bomen meestal ongemoeid. Het parkachtig karakter, gekenmerkt door verspreid staande bomen, blijft hierdoor behouden.

Bron: Drents Landschap

Onze voorzitter en natuurgids Edwin Wiersema kan u veel vertellen en neemt u graag mee op excursie in het gebied.

Accepteer cookies