Midden Drenthe
(Zoog)dieren
zondag20nov2016

Lezing en wandeling Bevers

Op 16 november 2016 hadden we een leuke lezing in Westerbork. Bertil Zoer van Drents Landschap wist de belangstellenden te boeien met zijn verhaal over de bever in het verleden, nu en de toekomst.

De bever (Castor fiber) is een aquatisch knaagdier dat voorkomt in Europa en Noord-Azië. Het is het grootste knaagdier van Europa en een van de grootste knaagdieren ter wereld.

De bever wordt ook wel eens verward met de muskusrat en de beverrat. De bever is echter veel groter, namelijk tussen de 80 en 100 cm exclusief zijn staart.

Lang geleden werd de bever gegeten door de bevolking. Vooral de rooms-katholieken aten het dier op vrijdag, visdag. Door de schubben op de staart cuncludeerde men namelijk met een vissoortte te maken te hebben en aangezien er op vrijdag geen vlees gegeten werd kwam bever op het menu. De bever was vanaf 1826 niet meer gezien in Nederland. Sowieso in heel de wereld was er een enorme jacht om hun vacht. Er werd vooral vilt gemaakt van hun vacht en daarvan werden hoeden gemaakt. Ook was er jacht om de klieren waaruit het zgn bevergeil word geproduceerd en is nog steeds gewild in de parfumerie en in de zoetwarenindustrie.

De bever leeft in Nederland in een aantal zich goed ontwikkelende populaties die qua leefgebied naar elkaar toegroeien. Nadat de bever sinds 1826 niet meer was gezien, vonden in 1988 herintroducties plaats in de Biesbosch en de Gelderse Poort. In 2002 werd de bever uitgezet langs de Maas en in 2008 in Drenthe en Groningen. Ook in Flevoland en langs de IJssel hebben zich sindsdien bevers gevestigd. Anno 2016 vindt de provincie Limburg dat daar te veel bevers zijn en wordt het dier beschouwd als een potentiële bedreiging voor dijken. Het mag duidelijk zijn dat er een goed beleid nodig is om dit soort problemen ook in onze regio te voorkomen.

Na het uitzetten van een aantal bevers bij de Drentse Aa en Zuidlaardermeer in 2008 is de populatie in die regio ondertussen gegroeid naar zo'n 150 stuks. Het was ook toen al duidelijk dat er veel komt kijken bij het uitzetten van dieren in een gebied. Afspraken met boeren en het waterschap zijn belangrijke voorwaarden hierbij. En ontwetendheid wegnemen bij de plaatstelije bevolking werd ookdirect goed  opgepakt. Door basischolen te betreken bij het uitzetten en een educatief programma samen te stellen werd dit een succes. Er zijn ondertussen prachtige (hoge) burchten te vinden en al varende op het Zuidlaardermeer kun je zomaar een bever voorbij zien zwemmen.

Op zondag 20 november hebben we als vervolg op de interessante lezing over bevers de Zoerselanden in Exloo bezocht. Bertil Zoer nam onze groep, bestaande uit 10 mensen van de afdeling Midden-Drenthe, mee in dit prachtige natuurgebied van Het Drentse Landschap.

Dit gebied, gelegen in het dal van de Hunze, bestaat uit een afwisseling van jong loofbos, ruigte en open water. Acht jaar geleden is hier een beverfamilie (ouders met drie jongen) uitgezet. Sinds die tijd zijn er elk jaar twee tot vier jongen bijgekomen. De bevers worden gemonitord door vrijwilligers waardoor we nu weten dat er zo’n 15 bevers in het afgebakende gebied leven. Omdat het gebied moeilijk toegankelijk is door de vele brandnetels en struikgewassen (o.a. de Meidoorn) is het een rustig gebied waar nauwelijks mensen komen. De bevers konden zo in alle rust nieuwe burchten bouwen en het hele gebied in gebruik nemen.

bevers

In het gebied kon je duidelijk waarnemen hoe bevers de burchten in de loop der jaren opbouwden en uitbreidde. Indrukwekkend om te zien dat bevers in staat zijn om zelfs dikkere eiken om te knagen. Hieronder een dank je wel van één van de deelnemers aan de excursie:

“We gingen een bijzonder gebied in, de grond onder onze voeten veerde. We zochten een weg tussen de restanten van hoge brandnetels om bij de burchten te komen. Het was heel bizar om in het echt omgeknaagde bomen te zien zoals "op de plaatjes". Van dichtbij konden we de tandjes zien. De burchten waren prachtige bouwsels. Het was een eer om het te mogen zien. Dankjewel IVN!

Henja Kerkhof”

De bever is een prachtig en intelligent dier dat de moeite waard is om te bestuderen qua gedrag en leefwijze.