Mei 2017

Hier weer even een update over de avonturen die ik tijdens de opleiding allemaal beleef. We zijn inmiddels al een week of 4 bezig met planten. Ik heb de afgelopen tijd echt ontzettend veel geleerd. Ik weet eigenlijk helemaal niet zo veel van planten. Het leek mij dan ook raadzaam om een goed plantenboek te kopen, dus heb ik de Veldgids Nederlands Flora gekocht. Deze werd ook door onze docenten aangeraden.

veldgids

afgelopen 3 woensdagavonden dat we theorie hadden, hebben we dan ook veel geleerd over de functies van planten, plantensystematiek en planten in hen relatie met de omgeving. We zijn in april nog op excursie geweest naar de vlindertuin in Zuidwolde, we gingen er niet op zoek naar vlinders, maar naar planten. Een docent van de opleiding woont zo ongeveer aan de vlindertuin, hij gaf dan ook deze leuke excursie die over het zoeken naar planten en het determineren daarvan ging. Volgens mijn vrouw moest ik dat determineren toch echt even in gewone mensentaal omschrijven. Dus bij deze; Determineren is het vaststellen tot welke soort iets behoort.

Natuurlijk moet je in je eigen tijd ook aan de slag met studeren, onderzoek en observatie, zo ben ik toch zeker wel 10 tot 12 uur per week bezig. Zo weet ik inmiddels wat hondsdraf is, herderstasje, look zonder look, stinkende Gauwe, kruipende boterbloem, weegbree etc.… Afgelopen zaterdag heb ik nog een aantal nieuwe planten leren kennen. We gingen op excursie bij het oude diep bij Drijber. Hier gingen we in groepjes van 3 planten determineren. Best lastig hoor dat determineren!

geert huisman in opleidingEen van mijn medecursisten zag een mooie vlinder zitten op een pinksterbloem. Bij navraag bij een docent over wat voor vlinder het was, bleek dat het een oranjetipje was.

 

pinksterbloem

opdracht voor de volgende excursie over 2 weken is dat we allemaal een mini excursie moeten voorbereiden. Het moet gaan over een plant die daar groeit en daar moet je dan circa 10 een kleine presentatie over geven aan 6 medecursisten. Een hele leuke opdracht!

Voor deze opdracht heb ik het plantje Grote Muur gekozen, een mooi plantje met vrij grote witte bloemen. Hij hoort bij de Anjerfamilie. Het uitgeperste sap van de plant werd vroeger als geneesmiddel bij oogontstekingen gebruikt. Ik breng jullie binnenkort op de hoogte hoe deze mini excursie is gegaan!

grote muur