Januari 2018
Blog januari 2018
Onlangs heb ik weer een interessante excursie gehad. We zijn naar het gebied; Hoekenbrink geweest. Dit ligt vlakbij Oude Willem in het Drents Friese Wold. Het thema van de excursie was diersporen. Onze gastdocent voor de excursie was niemand minder dan Aaldrik Pot, een van de besten op het gebied van diersporen. Hij gaf ons een erg leerzame en leuke excursie.
Zo wees hij ons bij een omgevallen boom op de vele kleine gaatjes in de dode stam. De grotere gaatjes die je ook veel ziet in zulke bomen zijn door spechten gemaakt. Die maakt hij natuurlijk niet voor niks. Hij pikt zo de larven van onder andere boktorren eruit. Nadat een boktorlarve zich (vaak meerdere jaren) vol heeft gegeten en is volgroeit, ontpopt hij zich tot een kever verlaat hij het hout. Het gat waaruit de larve het hout verlaat heeft een doorsnede van ongeveer van 6 tot 10 mm.
Niet veel later wees hij ons op kleine bultjes wit zand overal op de grond. Hij vroeg ons wat voor diertje dat gedaan zou kunnen hebben. Het bleek de mestkever te zijn. Ze leven van de vele uitwerpselen van de schapenkudde die binnen het raster op de hoekenbrink loopt. Blijkbaar zijn deze diertjes in winter ook actief want overal op het terrein kwamen we later de kleine witte zand bultjes tegen. Ze schijnen een soort antivries in hun lichaam te hebben waardoor tegen de kou kunnen.
Toen merkten we iets heel leuks op, namelijk een spechtensmidse. De grote bonte specht moet heel wat trucjes uithalen om aan zijn maaltijd komen. Wanneer de specht een dennenappel uit een boom haalt moet hij de zaden eruit kunnen halen. Hij heeft een vaste plaats waar hij dit doet.
Dit is vaak een spleet tussen een boom, zelfgemaakt of natuurlijk. Dit heet dan de zogenaamde ‘smidse’ waar de specht zijn maaltijd opeet. De vogel klemt de dennenappel vast tussen de spleet waardoor de specht de zaden eruit kan peuteren. De smidse die wij vonden was duidelijk zelf gemaakt door de specht.
Als de dennenappel leeg is trekt de specht de dennenappel uit de spleet en laat hij hem vallen. Op de grond stapelen de lege dennenappels zich op, waardoor de specht zijn ‘werkplek’ verraadt. Opvallend is dat alle dennenappels die op de grond liggen alleen aan 1 kant zijn leeg gepikt. Dan haalt hij hem er uit en pakt een nieuwe. Niet echt een duurzame vogel dus die specht.
.