Blog oktober/november 2017

Wat is de herfst toch een prachtige periode in de natuur! Overal mooie paddenstoelen, prachtige herfstkleuren en veel dieren op trek. Veel te zien dus!

Foto van Geert HuismanDit jaar is volgens kenners een uitzonderlijk goed paddenstoelenjaar. De combinatie van nattigheid met warmte is een goede combinatie voor veel paddenstoelen.

van Geert HuismanVeel leuke dingen weer gedaan de afgelopen maanden. Iedereen van mijn opleiding moest als opdracht een excursie voorbereiden en geven aan de rest. De excursie mocht niet langer dan een half uur duren en moest plaatsvinden in je eigen onderzoeksgebied. Ik heb mijn excursie gegeven in het Reijntjesveld, (gelegen tussen Westerbork en Orvelte), het heeft veel te bieden op het gebied van landschap en cultuurhistorie en dat was dan ook de rode draad in mijn excursie. Ik heb o.a. over de volgende zaken wat verteld:

- Een zandpad wat in de Middeleeuwen al een belangrijke weg was.

- De grootgrondbezitter Mr Reijntjes, waarnaar het veld later is vernoemd.

- Hoe het gebied zijn vormen heeft gekregen in de laatste ijstijd en de periodes daarna.

- De meest voorkomende flora en fauna.

De excursie zelf vond ik goed gaan, ik had het ook zorgvuldig voorbereid. Bij het feedbackrondje kreeg ik positieve feedback, men vond ook dat ik het heel losjes en relaxed deed, alsof ik elke week wel een excursie gaf. Dat was een mooi compliment.

 

Foto van Geert Huisman

Wat ook heel leuk was om te doen, was het organiseren van een griezelbeestjes activiteit op de meester Siebering basisschool in Nieuw Balinge. De vraag was vanuit de school of er iemand iets met griezelbeestjes kon doen met de kinderen, dit in het kader van de kinderboekenweek die over griezelen ging. Ik heb met elke groep wat leuks gedaan. Zo ben ik even bij de kleuters langs geweest met een paar spinnen in een potje, met groep 3/4 heb ik spinnetjes en andere beestjes, zoals pissebedden en oorwurmen gezocht. En met groep 5 t/m 8 heb ik een quiz over insecten, spinnen, duizendpoten en pissebedden en oorwurmen gedaan. Het was echt leuk om te doen! Het was mooi om te zien hoe enthousiast de kinderen werden. De leerkrachten vonden het ook erg geslaagd en vroegen of ik in het voorjaar iets met vlinders kon doen met de kinderen. Dat leek mij ook leuk, dus die afspraak staat!

Foto van Geert Huisman

De herfst is nog niet voorbij, dus ik zou zeggen geniet er nog even van! Ik ga het zeker doen!