April 2017

Zondag 2 April 2017

Het is inmiddels voorjaar en dat is het ook echt! Wat een heerlijke dagen hebben we al gehad en nog steeds is het prachtig weer. Vandaag is het ook weer prachtige dag en ben ik met mijn vrouw en dochtertje wezen wandelen bij het Orvelterzand. Wat is het daar ook mooi! We zagen en hoorden veel grote bonte spechten en er waren twee jonge buizerds aan het jagen vlak bij ons. Ons dochtertje struinde lekker rond en zat even op de grond en opeens was het brullen en huilen. Ze was bij nadere inspectie gestoken door steekmieren. Wel zielig, ze is nog maar twee. Even een dikke knuffel en een paar troostende woorden en het grootste leed was gelukkig geleden. Deze mieren hebben een angel en zijn vaak roodachtig van kleur. Hun nestjes in grasvelden vallen nauwelijks op. Zo kan het gebeuren dat je er per ongeluk op gaat zitten en gestoken wordt.

Foto Geert Huisman

Laat ik ook nog even wat over mijn opleiding vertellen. Het was een superleuke en interessante maand. Zo zijn we begin maart op excursie geweest naar Landgoed Dickninge, in het Reestdal. De excursie ging over stinsenplanten. Dit is een naam voor een groep planten die van oorsprong in een regio alleen als ingevoerde sierplanten voorkwam op kastelen, landgoederen, boerenhoeven, pastorietuinen en dergelijke, en zich daar handhaafden en verwilderd zijn. Enkele voorbeelden zijn sneeuwklokjes, blauwe druifjes, hyacint en de narcis. De laatste twee excursies hebben we gehad op het Leggelderveld, nabij Geeuwenbrug. Daar zijn we alles te weten gekomen over de bodem van Drenthe. We gingen o.a. met grondboren aan de gang. De opdracht van de docenten was om voor afgelopen zaterdag een mini excursie voor te bereiden en uit te voeren in de vorm van een grondboring. Het was superleuk en leerzaam om te doen. Ik was zelf ook erg tevreden over mijn excursie en ik kreeg ook positieve feedback van de anderen.

‘’ O ja’’ dat moet ik nog even vertellen, ik heb ook eigen adoptie terrein, dit is een gebied waar ik een jaar lang regelmatig heen ga voor observaties om alle flora en fauna in kaart te brengen etc.. Mijn adoptie terrein is het Reijntjesveld. Afgelopen donderdag was ik daar met de boswachter van het gebied, na een rondje door het bos en veld, gingen we nog even kijken of we ook adders konden vinden. Na een tijdje voorzichtig rondlopen en goed kijken zagen we er een. En het leuke is dat ik hem als eerste zag! Extra leuk natuurlijk. We konden hem(want het was een mannetje) even goed bekijken totdat hij er sissend vandoor ging….

Foto Geert Huisman